Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cursa pentru sediul Agenției pentru Medicamente a început

p023612000202-901172.jpg

European flags
UE 27 este interesata de gazduirea agentiilor europene care vor parasi Londra
Sursa imaginii: 
@European Communities

La Bruxelles au fost centralizate toate candidaturile pentru găzduirea celor două agenții europene care se vor muta din Regatul Unit după Brexit. Un număr de 19 orașe ar dori să fie gazda Agenției pentru Medicamente, dar mult mai puține doresc Autoritatea Bancară Europeană. Decizia finală va fi luată în noiembrie. 

In baza mai multor criterii de eligibilitate, se va stabili până în 30 septembrie câte o listă cu finaliștii care au candidat pentru fiecare dintre cele două agenții.

Bucureștiul, împreună cu Zagreb, Bruxelles, Sofia, Varșovia și Viena, candidează pentru obținerea sediului Agenției pentru Medicamente. In total, 19 orașe din tot atâtea țări și-au depus candidatura.

Doar opt orașe, printre care din nou Bruxelles, dar și Paris și Dublin doresc să găzduiască Autoritatea Bancară Europeană.

Criteriile de analiză se bazează pe posibilitatea ca agențiile sa continue a fi operaționale imediat după mutare, accesibilitate (o bună infrastructură), existenta școlilor internaționale și a unui sistem medical de calitate ca și poziția  geografică în Europa.

In baza listelor de finaliști pe care Comisia Europeană le va întocmi până la sfârșitul lunii septembrie, miniștrii pentru afacerile europene din UE vor proceda la vot la reuniunea lor din noiembrie.  

Pariurile sunt astfel deschise.

Dacă numărul candidaturilor pentru sediul Agenției pentru Medicamente este mare, nu toate candidaturile sunt considerate „serioase”. Astfel, Danemarca, Olanda, Irlanda și Italia fac lobby în acest scop încă din primăvară, pe când România, Bulgaria și Croația nu sunt mai deloc vizibile.

Se spune că Bucureștiul ar avea puține șanse din cauza locației sale oarecum izolate în Europa și din cauza absentei unei școli europene.

București si Varșovia dețin însă scoli internaționale de limba engleză, franceză si germană, dar dacă ar fi sa le luam numai pe ele două separat, Varșovia are o mai buna poziționare geografică.

Pe de alta parte, România este printre singurele state europene care nu deține acum nicio agenție. Acest factor ar trebui să fie suficient pentru a câștigă concursul, dacă ținem cont de o mai veche ambiție a UE, între timp uitată, de a distribui echitabil sediul agențiilor. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan