Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ziua în care Richard Nixon a mâncat struguri din Piața Obor

nixonceausescu_1969.jpeg

Richard Nixon și Nicolae Ceaușescu, București, 2 august 1969
Sursa imaginii: 
Wikimedia, public domain

În data de 2 august se împlinesc 48 de ani de la vizita lui Richard Nixon în România. Este vorba de primul președinte al Statelor Unite ale Americii care a vizitat țara noastră, de aceea acest moment este considerat drept unul crucial pentru istoria diplomației românești.

În acea zi Richard Nixon ajungea pentru a doua oară la București. Prima dată fusese în 1967, când era doar candidat la Președinția SUA. Dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu îl primise cu onorurile rezervate unui șef de stat, iar Richard Nixon îi era recunoscător pentru că vizita din 1967 îl ajutase să pledeze în campania electorală pentru renunțarea la confruntarea dintre lumea occidentală și cea dominată de URSS.

Acum, în 1969, Richard Nixon revenea în România în calitate oficială. Vizita președintelui american avea și rolul de a sublinia aprecierea Occidentului democratic față de faptul că, în 1968, Nicolae Ceaușescu se opusese și condamnase invazia sovietică în Cehoslovacia, menită să înăbușe Primăvara de la Praga, adică încercarea comuniștilor cehoslovaci de a introduce reforme liberale în țara lor.

Richard Nixon a făcut o baie de mulțime, a mâncat struguri în Piața Obor din București și a dansat perinița la Muzeului Satului.

Fostul director al Radio Vocea Americii, Mircea Carp, care l-a însoțit pe Richard Nixon, relatează în cartea sa, ”Să auzim numai de bine”, că președintele american a fost întâmpinat cu entuziasm de românii strânși pe străzile Bucureștiului pentru a-l saluta pe liderul lumii libere. Ei sperau într-o schimbare în bine în România. Speranțele lor au crescut, în 1971, când Nicolae Ceaușescu i-a întors vizita în Statele Unite ale Americii. Însă, după puțin timp, Richard Nixon avea să demisioneze în urma Afacerii Watergate.

Vizitele la nivel înalt au continuat cu venirea la București a președintelui Gerald Ford în 1975 și cu primirea lui Ceaușescu de către Jimmy Carter în 1978. Tot atunci, Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a l-a primit pe Nicolae şi Elena Ceauşescu la Londra. Întreaga lume a văzut cum Ceauşeştii au fost plimbaţi în caleaşca regală, dar şi cum dictatorul a fost decorat cu Ordinul Jartierei, distincţie pe care englezii şi-au cerut-o înapoi, în 1989. După aceste vizite, Nicolae Ceaușescu a început să se apropie tot mai mult de modelul chinezesc și nord-coreean de comunism. În consecință, a devenit tot mai izolat pe plan internațional și tot mai tiranic.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 2 august 2017