Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dmitri Rogozin, persona non grata în Republica Moldova

rogozin_1.jpg

Vicepremierul rus i-a numit pe veteranii războiului de pe Nistru ”naziştii români şi moldoveni”
Vicepremierul rus i-a numit pe veteranii războiului de pe Nistru ”naziştii români şi moldoveni”
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Vicepremierul Federaţiei Ruse a fost declarat miercuri, 2 august, persona non grata în Republica Moldova. Decizia guvernului de la Chișinău a venit după ce ministrul de externe a făcut o solicitare în acest sens către premier și executiv.

Decizia guvernului de la Chişinău a fost luată ca urmare a declaraţiilor ofensatoare ale lui Dmitri Rogozin la adresa autorităţilor moldovene. În ultima vreme, Rogozin a adresat mai multe mesaje denigratoare la adresa autorităţilor de la Chişinău şi Bucureşti, după ce România i-a interzis acestuia survolarea spaţiului său aerian. Oficialul de la Moscova l-a calificat pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, drept membru al unei structuri mafiote care controlează Republica Moldova.

De asemenea, într-un mesaj pe Twitter, Rogozin s-a adresat către România cu următorul mesaj: ”Aşteptaţi un răspuns, nemernicilor”. Tot în contextul acestor declaraţii, în cadrul unui interviu pentru Rossia 24, vicepremierul rus i-a numit pe veteranii războiului de pe Nistru ”naziştii români şi moldoveni”.

Ultimele declarații ale vicepremierului rus au venit după ce nu a mai reușit să ajungă la Chișinău, cu intenția de a merge în Transnistria. Cursa aeriană la bordul căreia se afla oficialul rus a făcut cale întoarsă, deoarece România nu a permis survolarea spaţiului său aerian din cauză că Rogozin s-ar afla în lista persoanelor care au interdicţie de a călători în spaţiul Uniunii Europene, în urma sancţiunilor impuse de europeni Rusiei.

Rogozin dorea să participe la manifestaţiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii. Evenimentul spre care se îndrepta delegaţia rusă nu a fost coordonat cu Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova, motiv pentru care Chişinăul l-a avertizat atât pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametşin, dar şi pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, ca oficialii ruşi să se abţină de la participarea la acţiunile din Transnistria.

Tot în acest context, un grup de artişti ruşi care intenţionau să participe la manifestaţiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii a fost reţinut joi, 27 iulie, pe Aeroportul internaţional Chişinău.

De asemenea, deputatului Dumei de Stat de la Moscova Pavel Şperov i-a fost interzis accesul în Republica Moldova. În pofida faptului că oficialul rus ar fi prezentat paşaportul său diplomatic, autorităţile moldovene nu l-au lăsat să părăsească Aeroportul Internaţional Chişinău şi l-au trimis înapoi în Federaţia Rusă cu prima cursă.