Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igor Dodon: A-l declara pe Rogozin persona non-grata e un act de mare stupiditate politică

Președintele moldovean, Igor Dodon critică dur decizia Guvernului de la Chișinău de a-l declara persona non-grata pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Dodon susține că ceea ce au făcut autoritățile ”e un act de mare stupiditate politică și e un mare deserviciu pentru Moldova și pentru moldoveni". Iar Ministerul rus de Externe a calificat decizia autorităților de la Chișinău ”drept una iresponsabilă, o acțiune deliberată în sensul subminării relațiilor Rusiei cu Republica Moldova”.

Igor Dodon consideră că cei care au decis să-l declare persona non-grata pe prim-vice-ministrul rus Dmitri Rogozin ”au implicat Moldova într-un conflict diplomatic și geopolitic fără precedent în ultimul sfert de veac". ”Nu știu dacă guvernanții fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduși ca niște marionete de peste Ocean. Cu părere de rău pentru Moldova și pentru cetățeni, această guvernare duce țara cu viteză maximă spre un grav accident politic și geopolitic. Când ne vom izbi, vom simți cu toții consecințele, pe ani înainte”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook, în timp ce se află într-o mică vacanță pe muntele Athos, împreună cu mai mulți colegi socialiști.

”Restabilirea bunelor relații cu Rusia, pentru care am pledat ca președinte, a constituit pentru zeci de mii de fermieri și muncitori o șansă să obțină locuri de muncă și venituri din export. Însă majoritatea parlamentară, guvernul și PDM fac tot posibilul pentru a zădărnici aceste perspective economice și sociale”, afirmă Dodon.

 

Candu: Rogozin, cu un mesaj din nou provocator, combatanții-fasciști, iar negocierile cu autoritățile– țigăneală

După decizia Guvernului, și speakerul Parlamentului, Andrian Candu a venit cu o reacție. ”Noi nu mai acceptăm și nu vom tolera ca Republica Moldova și cetățenii ei să fie ofensați. Vom răspunde de fiecare dată, iar răspunsul pentru Rogozin este că a devenit persoana non-grata pe teritoriul Republicii Moldova. El nu mai poate intra și nu poate tranzita țara noastră”. 

”Moldovenii au demnitate și au luptat pentru independență, suveranitate și integritate teritorială. Nu cerem altceva decât un comportament corect, respect și dezvoltarea relațiilor prin această abordare”, susține speakerul Parlamentului, Andrian Candu. ”Dodon și Rogozin știau despre atitudinea Chișinăului și că nu i se va permite vicepremierului rus survolarea spațiului aerian comunitar. Faptul că a urcat într-un avion de cursă punând în pericol viața pasagerilor este o provocare. 

Apoi a provocat din nou, când a numit combatanții - fasciști, iar negocierile cu autoritățile statului – țigăneală”, conchide Andrian Candu. 

 

Expertă: Decizia autorităților, un pas foarte important, deși un pic întârziat 

 

Directoarea Executivă a Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău, Victoria Bucătaru spune la RFI că decizia autorităților prin care Dmitri Rogozin a fost declarat persona non-grata reprezintă un pas foarte important, deși un pic întârziat dar care comportă o anumită responsabilitate. ”Este clar că va urma o revizuire a relațiilor moldo-ruse, ba mai mult, ar putea interveni și anumite tensiuni în procesul de negocieri 5+2.R.Moldova nu are o politică externă bine definită și acțiunile sale poartă un caracter ad-hoc astfel, o acțiune diplomatică de o asemenea amploare care nu are în spate o strategie bine gândită, poate degenera într-un conflict de lungă durată. Este important ca autoritățile să fie capabile să gestioneze mai departe consecințele astfel încât să nu aibă de suferit cetățenii R. Moldova”, afirmă Victoria Bucătaru.

După anunțul Guvernului de la Chișinău, Ministerul Afacerilor de Externe de la Moscova l-a convocat pe Ambasadorul R. Moldova din Federația Rusă, Andrei Neguță, scrie ziarulnațional.md. Diplomatul moldovean a fost avertizat că astfel de decizii pot să destabilizeze situația în regiune, dar și în toată Europa. ”Va fi un răspuns pe măsură. Moscova depune eforturi în ultimii ani pentru a dezvolta relațiile cu Moldova, dar cu toate acestea Chișinăul conștient subminează relațiile bilaterale”, susțin oficialii ruși. 
 
Trebuie spus că, și ambasadorul Federației Ruse, Farit Muhametșin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene ”unde i s-a atras atenția asupra interviului acordat recent de Rogozin postului de televiziune ”Rossia24”, în care acesta și-a permis să dea aprecieri defăimătoare la adresa Republicii Moldova și, implicit, a cetățenilor țării noastre. De asemenea, vicepremierul rus a avut aprecieri ofensatoare și la adresa autorităților moldovene, acestea având un caracter denigrator și mincinos”.

”Din păcate, vicepremierul rus nu este la prima sa ieșire de acest gen, care nu pot fi calificate în alt mod decât o ingerință brutală în treburile interne ale statului nostru. Mai mult, astfel de declarații nu cadrează nici cu caracterul relațiilor bilaterale pe care Republica Moldova dorește să le construiască împreună cu Federația Rusă, pe bază de respect reciproc. Având în vedere aceste argumente, respectiv impactul extrem de negativ al declarațiilor înaltului demnitar de stat rus asupra imaginii și prestigiului țării noastre, atât pe plan intern, cât și extern, ambasadorului Farit Muhametșin i s-a comunicat decizia autorităților moldovenești de a-l declara pe Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul țării noastre, cu aplicarea interdicției de intrare și tranzitare a teritoriului Republicii Moldova”, anunță printr-un comunicat Ministerul de Externe de la Chișinău.