Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expert: Maduro invocă un inamic extern pentru a-şi justifica măsurile radicale

maduro.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlos Garcia

Caterina Preda, lector universitar la Universitatea București, Facultatea de Științe Politice, a explicat la RFI ce anume asigură totuşi susţinerea de care se bucură Nicolas Maduro în Venezuela, în ciuda ciocnirilor sângeroase care s-au soldat, începând din luna aprilie, cu 115 morti. 

Cei 545 de membri ai noii Adunări Naționale Constituante a Venezuelei au depus miercuri jurământul în fața președintelui Nicolas Maduro, informează Agerpres. Noii reprezentanţi trebuie să redacteze o nouă lege fundamentală, în locul celei din 1999.

Statele Unite și Uniunea Europeană au acuzat însă frauda electorală a regimului de la Caracas, iar procurorul general al Venezuelei, Luisa Ortega, a anunțat că a deschis o anchetă pe baza suspiciunii că alegerile au fost falsificate. De asemenea firma britanică furnizoare a sistemului electronic de votare a acuzat autoritățile venezuelene de manipulare a prezenței la vot.

Cu toate acestea, Adunarea Constituantă urmează să ia joi locul Congresului — actualul parlament, singura instituție politică din Venezuela controlată de opoziție, care a anunțat că nu intenționează să elibereze sediul puterii legislative

Criza în care se află Venezuela, cu o populație divizată în două tabere, extreme şi opuse, este alimentată de retorica administraţiei Statelor Unite, este de părere expertul în politicile Americii de Sud, Caterina Preda. Ea subliniază că preşedintele Nicolas Maduro mizează tocmai pe invocarea acestui inamic extern pentru a-şi legitima politicile şi măsurile radicale: