Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Închisoare pentru ultraj. Liviu Avram la RFI: Măsuri luate sub imperiul emoțiilor

pr.jpg

Sursa imaginii: 
www.politiaromana.ro

Închisoare pentru ultraj și închisoare pe viaţă pentru uciderea unui poliţist: Ministerul de Interne propune modificarea Codului Penal, pentru a-și proteja mai bine oameniil . Propunerile au fost deja transmise Ministerului Justiției, mai ales că, motivează cei de la Interne,   se constată o creştere a numărului infracţiunilor de ultraj asupra personalului din cadrul Poliţiei Române. Propunerile sunt făcute pe fundalul cazului polițistului ucis în gara din Suceava , e de părere jurnalistul Liviu Avram. 

 

Măsurile luate sub imperiul emoțiilor sunt periculoase, crede jurnalistul, care nu consideră normală trimiterea direct la închisoare pentru ultraj, fără a-i da posibilitatea unui judecător să ia hotărâri în funcție de context:

Oricât de aspră ar fi fost legea în acel moment, nu cred că legea singură ar fi fost aptă să-l oprească pe acel nemernic să ucidă polițistul. Măsura mi se pare luată sub imperiul emoției. Eu în general mă tem de măsuri care sunt luate sub imperiul emoției, pentru că pot fi pripite, chiar greșite. Sunt două extreme la care s-a lucrat: ultrajul și uciderea unui polițist. În ceea ce privește uciderea unui polițist nu am observații de făcut, pentru că ori 30 de ani ori închisoare pe viață, din punct de vedere al executării, e cam același lucru. În partea cealaltă avem ultrajul, în care se spune că se pedepsește cu închisoare punct. Mie mi se pare deja periculos. Pentru că ultrajul înseamnă și când te răstești la un polițist. Sau când îl înjuri. Să mergi direct la închisoare pentru simplul fapt că ai înjurat sau că i-ai vorbit nepoliticos unui polițist mi se pare cam exagerat. 

Ar putea fi majorată și pedeapsa pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, astfel că „violenţele comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică” nu vor mai fi pedepsite cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă, ci doar cu închisoare de la un an la cinci ani. 
Nu în ultimul rând, propunerile ar urmări să mai distragă atenția de la fenomenul pensionărilor din sistemul de Apărare, o situație, spune Liviu Avram, pe care nu a mai întâlnit-o în toată cariera sa. 

 

 

 
Ascultă AICI interviul integral: