Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: De ce au agăţat soldaţii români o opincă pe Parlamentul de la Budapesta

budapesta_1919.png

Trupe românești în Budapesta, august 1919
Image source: 
wikimedia.com / public domain

4 august 1919 este data la care Armata Regală Română a ocupat Budapesta. Evenimentul este important pentru că ofensiva Armatei Române a distrus Republica Sovietică Ungară, proclamată de comuniști. Astfel, ca urmare a intervenției românești, instalarea comunismului în Ungaria a fost amânată până după Cel de-al Doilea Război Mondial.

Încheierea operațiunilor militare ale Primului Război Mondial, în noiembrie 1918, a găsit România într-o situație delicată. În acel an, Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au unit cu Regatul României, însă acest lucru a atras ostilitatea Rusiei Sovietice, care a declarat la un moment dat război României, însă, din cauza conflictelor interne cu Armata Albă, rămasă fidelă Familiei Imperiale Ruse, bolșevicii nu au putut organiza operațiuni militate de mare amploare contra României, ci au fost nevoiți să se mulțumească cu mici sabotaje și cu revolte ale unor săteni instigați de agenții bolșevici.

În schimb, în Ungaria, comuniștii au reușit să proclame Republica Sovietică Ungară, a cărei figură centrală era Bela Kun. În primăvara anului 1919, Bela Kun a decis să atace Cehoslovacia și România, cu scopul de a reocupa Transilvania și Slovacia și de a instaura un regim comunist în aceste teritorii. Armata cehoslovacă a suferit o serie de înfrângeri, însă, Armata Regală Română, alături de care au luptat contingente de voluntari ardeleni, români și sași, a respins ofensiva maghiară, apoi a trecut la contraofensivă.

În martie 1919, românii au trecut Tisa și au continuat înaintarea până când, în 4 august 1919, au ocupat Budapesta. Bela Kun a fugit în Austria, apoi în Rusia. Armata română a restabilit ordinea în Budapesta, apoi, în 14 noiembrie 1919, a început retragerea din Ungaria. Două zile mai târziu, în Budapesta a intrat amiralul Miklos Horthy, care a instaurat un regim conservator, ce a degenerat apoi într-unul reacționar, și, în cele din urmă, într-un regim fascist. Retragerea armatei române din Ungaria a avut loc în mai multe etape și s-a încheiat la începutul lui 1920. Ocupația românească a Budapestei a fost marcată și de unele gesturi colorate. Unul dintre soldații români a atârnat o opincă deasupra Parlamentului Ungariei, în semn de răzbunare simbolică pentru ocuparea Bucureștiului în 1916 de către trupele Puterilor Centrale, dar și ca un semn al victoriei românești în lupta pentru eliberarea Transilvaniei.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 4 august 2017