Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria înființează un tribunal pentru marii corupți

bg.jpg

Image source: 
pixabay.com

Bulgaria va înființa un tribunal împotriva corupției la nivel înalt, unde vor fi judecați miniștri, deputați sau aleși locali găsiți cu nereguli. Proiectul, amintește France Presse, a stârnit și critici: sunt voci la Sofia care susțin că o astfel de instituție s-ar putea transforma cu ușurință tocmai într-un instrument politic. 

 

Decizia de înființare a tribunalului unde ar urma să fie judecați demnitarii bulgari acuzați de corupție a fost publicată în Monitorul Oficial, însă pe fundalul criticilor formulate mai ales de Uniunea Judecătorilor bulgari. Reprezentanții Uniunii au atras atenția asupra riscului că Tribunalul s-ar putea transforma într-o instanță extraordinară, cu verdicte motivate de scopuri politice. Au protestat, de asemenea, o serie de organizații neguvernamentale de profil. 

De partea cealaltă, factorii de decizie invocă ultimul raport venit de la Comisia Europeană, în care executivul comunitar solicită reforme de substanță ale Codurilor penal și de procedură penală și accelerarea ritmului de combatere a criminalității organizate și corupției la nivel înalt. Tot în acest context, parlamentul bulgar urmează să voteze, cel mai probabil în toamnă, înființarea unui organism asemănător DNA-ului de la București,  care va centraliza instrumentele de lupă anticorupție. Bulgaria și România sunt statele membre supravegheate suplimentar de la Bruxelles, prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare.