Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania - opoziția critică majorarea cheltuielilor militare

Martin Schulz critică deschis poziția cancelarului Angela Merkel

Partidul Social-Democrat din Germania respinge obiectivul NATO de alocare a 2% din produsul intern brut pentru apărare, informează Reuters.

Șeful partidului Martin Schulz și liderul grupului parlamentar al formațiunii, Thomas Oppermann, au criticat deschis poziția cancelarului Angela Merkel și a ministrului apărării, Ursula von der Leyen.

”Spunem un nu clar țintei de 2% a lui Trump și a CDU/CSU”, anunță cei doi social-democrați. După părerea lor, Uniunea Creștin Democrată și aliatul acesteia, partidul conservator din Bavaria, greșesc cedând insistenței președintelui Statelor Unite, Donald Trump, ca statele membre NATO să își majoreze contribuția la bugetul comun pentru apărare.

Pentru Germania, ar însemna aproape o dublare a cheltuielilor militare și revenirea la poziția ”pe care nimeni nu poate să o dorească” de principală forță armată din Europa, spun cei doi lideri politici.

Cu o lună înainte de alegerile parlamentare din Germania, SPD se află cu 15% în urma creștin-democraților Angelei Merkel. În opoziție față de Washington, social-democrații germani susțin că țara lor ar trebui să se concentreze asupra construcției unei apărări europene și în ultimă instanță chiar a unei armate a Uniunii Europene.

Și ministrul de externe Sigmar Gabriel, fost lider al SPD, a criticat deja ținta de 2% din PIB pentru NATO, dar nu în termeni la fel de duri. Schulz, candidat la funcția de cancelar, susține că ”Merkel și CDU/CSU se fac mici în fața lui Donald Trump când răspund provocărilor legate de ținta de două procente, răspunzând OK, bine, vom aduce mai mulți bani, de parcă n-am avea idei mai bune ce să facem”.

Opinia sa exprimată în presă divizează și mai mult actuala coaliție de guvernare de la Berlin, observă Reuters.

În ceea ce o privește pe von der Leyen, din 2013 când este ministru al apărării, armata germană s-a confruntat cu probleme de echipare, planificare și recrutare, menționează liderii SPD.