Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vicepremierul rus acuză România și Republica Moldova că susțin ”cu impertinență” politica SUA

rogozin.jpg

Image source: 
France Presse

Noi acuzații lansate de vicepremierul Rusiei la adresa Republicii Moldova și la adresa României : Dimitri Rogozin a acuzat că guvernarea de la Chişinău este pro-românească şi pro-fascistă şi a catalogat interdicţia de tranzit a spaţiului aerian al României drept o ”crimă comisă de către Chişinău şi Bucureşti”, într-un interviu acordat pentru postul de televiziune rus ROSSIA-1, preluat de Deschide.md.

Analiza mea spune că România şi guvernarea moldovenească, pro-românească şi pro-fascistă, cu multă impertinenţă au hotărât să fie în trend cu politica americană, care presupune rusofobie, idotism, sancţiuni şi declaraţii sălbatice”, a declarat Rogozin. Acesta şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la proasta evoluţie a relaţiilor bilaterale moldo-ruse, care ar putea conduce la reizbucnirea conflictului din Transnistria. ”Acolo se află contigentul nostru militar, care păzeşte depozitul fostei armate a 14-a sovietice. În al doilea rând, acolo se află pacificatorii noştru: aproximativ 450 de oameni. Iar Moldova creează în permanenţă dificultăţi în legătură cu rotaţia militarilor în Transnistria”, a avertizat demnitarul de la Moscova. Rogozin îşi menţine în continuare funcţia de reprezentant special al Rusiei pentru Transnistria, deşi are interdicţie de a zbura peste spaţiul aerian al României şi autorităţile moldovene l-au declarat săptămâna trecută persona non-grata în Republica Moldova. Comentând ultimele incidente, vicepremierul rus a declarat : ”Desigur că vom răspunde, important e să înţelegem cum anume să reacţionăm şi, totodată, să înţelegem ce se petrece la Chişinău”. ”O să vorbim cu cei care trag de aceste aţe”, a explicat Rogozin. Guvernanţii moldoveni l-au declarat săptămâna trecută persona non-grata pe vicepremierul Rogozin. El nu va mai putea să viziteze şi nici măcar să tranziteze spaţiul aerian moldovean.

De partea sa, președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, spune că Republica Moldova este pregătită pentru orice fel de reacție din partea Rusiei și a subliniat că relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă pot fi construite doar pe baza respectului reciproc și în interesul ambelor țări. "Suntem un popor pașnic, dar asta nu înseamnă că putem fi călcați în picioare...Noi am fost corecți. Se pare că cineva consideră că deciziile oficiale ale autorităților noastre pot fi ignorate", a afirmat Candu, adăugând că "așa cum a fost înainte nu va mai fi niciodată". "Republica Moldova i-a respectat întotdeauna pe toți partenerii internaționali și este dreptul nostru să ne așteptăm la o atitudine reciprocă", a subliniat președintele parlamentului de la Chișinău.