Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul de la Budapesta vrea ore de educaţie fizică patriotică. O materie inspirată din comunism

ungaria.jpg

Orele de educație fizică în 1959
Image source: 
© Fortepan / Bauer Sándor (www.hvg.hu)

Un recent decret guvernamental, semnat de premierul Viktor Orbán, pregăteşte introducerea unei aşa numite discipline de educaţie fizică patriotică. Decretul în cauză presupune elaborarea unui raport până la sfârșitul acestui an privind schimbările necesare în curriculum-ul de bază.

Disciplina este văzută ca o măsură de pregătire a serviciului militar, care ar putea deveni obligatoriu şi ar trebui să completeze orele de educație fizică prin elemente patriotice și militare. Nu există nici un răspuns, încă cu privire la modul prin se face acest lucru, iar mulţi profesori reclamă deja iniţativa care provoacă amintiri de neplăcute din perioada totalitară a Ungariei.

Educația patriotică a elevilor presupune că aceştia ar trebui să fie conștienți de cultura populară, valorile, tradițiile naționale, de aceea materia va avea în prim plan promovarea unor personaje istorice maghiare, a oamenilor de știință, a inventatorilor, artiștilor, a scriitorilro sau pe cea a sportivilor.

Potrivit Beacon Budapest şi site-ului hvg.hu, guvernul nu este la prima tentativă de a integra educația patriotică și militară în curriculum-ul de bază. În perioada 2013-2014, compania SZÁMALK de educație și formare digitală, împreună cu Universitatea Națională de Servicii Publice (NKA) au lucrat la metodologia necesară educației militare patriotice.

Educația fizică patriotică era predată în multe dintre statele fostului lagăr comunist și avea la bază o puternică propagandă ideologică. Totuşi această dicplină aduce şi cu modelul de educaţie din perioada dintre cele două războaie mondiale.