Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tăriceanu, despre accizele la carburanți: ”O mică majorare. Va avea un impact nesemnificativ”

Călin Popescu Tăriceanu: "Pentru consumator nu va fi o povară, având în vedere că în acest moment preţul barilului şi al carburanţilor este redus. Această majoare a accizei se va resimţi într-o măsură nesemnificativă în preţul final al carburantului, la pompă. În România avem cele mai mici taxe pe carburanţi.”

Guvernul introduce ”o mică majorare a accizei” la carburanți - iată cum comentează președintele Senatului intenția Executivului de a modifica din nou Codul Fiscal.

Călin Popescu Tăriceanu susține că măsura nu-i va afecta pe consumatori pentru că impactul acestei măsuri va fi ”nesemnificativ”.

În plus, Călin Popescu Tăriceanu spune că majorarea accizei este o măsură necesară, pentru că producătorii n-au redus prețul la pompă după eliminarea supraacizei de 7 eurocenți începând cu 1 ianuarie anul acesta.

"Sunt la curent cu această propunere de majorare a unor accize. Accizele au fost reduse, euroacciza a fost eliminată, din păcate ceea ce ne aşteptam să se întâmple, şi anume o reducere a preţului carburantului la pompă, nu s-a întâmplat. Ştiu că au avut loc discuţii la nivelul Guvernului cu operatorii economici, din domeniul petrolier, şi propunerea care se are în vedere (...) este de a introduce o mică majoare a accizei", a declarat Tăriceanu.

"Pentru consumator nu va fi o povară, având în vedere că în acest moment preţul barilului şi al carburanţilor este redus. Discuţia pe care am înţeles că Ministerul Finanţelor a purtat-o cu operatorii economici este ca această creştere să fie practic absorbită în preţul actual (...) Această majoare a accizei se va resimţi într-o măsură nesemnificativă în preţul final al carburantului, la pompă. În România avem cele mai mici taxe pe carburanţi. Din informarea de la Ministerul Finanţelor, în România nivelul taxelor şi accizelor este cel mai redus din Europa", a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Vă reamintim, potrivit unui proiect de ordonanță al Guvernului, accizele la carburanți vor fi majorate cu peste 20 de procente.

Astfel benzina și motorina se vor scumpi, de la 1 septembrie, în medie cu 45 de bani pe litru.

Ministerul de Finanțe menționează în proiectul de ordonanță că a luat această decizie pentru că încasările din accize au scăzut în primul semestru al acestui an cu 768 de milioane de lei.

În plus, spune Guvernul, taxele sunt prea mici – 50% din prețul carburanților, față de aproximativ 60 de procente media europeană.