Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Deputați socialiști pro-ruși nu renunță la cetățenia română

În R.Moldova, în campania electorală din noiembrie 2014, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, astăzi șef de stat, declara că deputații socialiști care dețin cetățenia României, vor renunța la aceasta. Ori, până în prezent, acest lucru un s-a întâmplat, iar șase deputați socialiști continuă să se bucure de calitatea de cetățean european, criticând dur în același timp tot ce este european.

Într-un articol publicat de portalul Moldovacurata.md, se arată că parlamentarii socialiști Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi continuă să dețină cetățenie dublă, asta chiar dacă în 2014, liderul socialiștilor, declara că deputații socialiști vor renunța la cetățenia altui stat, procedura în acest sens, fiind chiar demarată.

Autoarea articolului menționează că Asociația Presei Independente a solicitat Autorității Naționale pentru Cetățenie din România (ANCR) informația despre deputații socialiști care dețin în prezent cetățenia statului român. ANCR a venit cu un răspuns, confirmând că șase din cei 24 aleși ai poporului din partea Partidului Socialiștilor, sunt încă cetățeni români.

Spre exemplu, deputatul socialist, Adrian Lebedinschi are cetățenie română, obținută în anul 2006, scrie moldovacurata.md. Europeanul Lebedinschi a înregistrat în acest an un proiect de lege potrivit căruia drapelul Comunităţii Statelor Independente (CSI) să fie  arborat alături de cel al Moldovei și UE pe instituțiile și la evenimentele oficiale. Autorul spunea că atât timp cât Republica Moldova este membră a Comunităţii Statelor Independente, drapelul CSI trebuie să fie arborat alături de cel de stat. „Consider că odată ce Republica Moldova nu este nici măcar candidată în mod oficial la aderarea la UE, ci doar o potenţială candidată, arborarea drapelului dat este nejustificată şi arată artificial”, a precizat deputatul Lebedinschi.

Socialistul a refuzat să spună de ce nu a renunțat încă la cetățenia României, așa cum declara liderul său de partid.

Iar Anatolie Labuneț, un alt deputat socialist, este cetățean român deja de 12 ani. La alegerile parlamentare din 2014, el afirma că a depus o cerere de renunțate la cetățenia română și că procedura a fost demarată. Informația furnizată de ANCR arată contrariul.

Labuneț a intrat recent în vizorul presei după ce l-a insultat pe Anatol Șalaru, președinte Partidului Unității Naționale (PUN). Anatol Șalaru a  criticat inițiativa lui Igor Dodon de a decora militarii moldoveni, pacificatorii ruși și forțele separatiste din regiunea transnistreană. Labuneț a ripostat pe pagina sa de Facebook: „Șalaru, suka (cățea) pro-română. Cât timp vei perturba Moldova noastră? Sub mânuță cu Basik (Traian Băsescu) și Guțu (Ana Guțu) acasă în România”.

Un alt deputat cu cetățenie română este Ghenadi Mitriuc, în prezent vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică. Recent, după ce Igor Dodon a refuzat să promulge un protocol de amendare a Acordului de cooperare în domeniul militar încheiat între România și Republica Moldova, Mitriuc a trimis din nou inițiativa în Legislativ, argumentând că Acordul ar conține prevederi neconstituționale. 

Citiți articolul integral pe Moldovacurata.md.