Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clopotele bat la ora 12 în memoria victoriei lui Iancu de Hunedoara împotriva otomanilor

Data de 11 august este ziua în care s-a stins din viaţă unul dintre cei mai mari conducători militari din Evul Mediu. Românul Iancu de Hunedoara a fost conducătorul ultimei cruciade antiotmane şi omul care a reuşit să stăvilească, pentru mai mult de jumătate de secol avansul otomanilor în Europa Centrală. La 11 august 1456, Iancu de Hunedoara se stingea din viaţă la Zemun, în Serbia, răpus de ciumă.

Iancu de Hunedoara a fost fiul unui român numit Voicu, înnobilat de împăratul şi regele Sigismund de Luxembrug, pentru merite militare. Voicu a primit domeniul şi castelul de la Hunedoara, domeniu care a dat titlul familiei. Iancu de Hundoara a moştenit şi capacitatea militară a tatălui său.

Şi-a desăvârşit învăţătura în domeniul militar la curtea lui Sigismund de Luxembrug şi la cea a Ducelui de Milano din acea vreme. Întors acasă, el a fost numit ban de Severin, unul dintre cele mai importante posturi militate de la graniţa cu otomanii.

Mai târziu, Iancu de Hunedoara a devenit comite al Timişoarei, iar calităţile sale de administrator şi de coamandant militar l-au propulsat în funcţia de voievod al Transilvaniei.

În această calitate, Iancu de Hunedoara a reuşit să devină conducătorul de facto al luptei antiotomane. A reuşit să apere cu succes Transilvania, de incursiunile turcilor, apoi a luptat împotriva lor în Valahia şi în Balcani, anume în Serbia şi în Bulgaria.

În 1444, a organizat şi condus Cruciada de la Varna, chiar dacă şeful onorific al cruciadei era tânărul rege al Ungariei şi Poloniei, Vladislav Jagello. Cruciada a fost înfrântă, regele Vladislav a fost ucis, iar Iancu de Hunedoara a reuşit să se salveze cu ajutorul domnitorului Vlad Dracul.

Întors acasă, Iancu de Hunedoara a devenit guvernator al Regatului Ungariei, în perioada în care era minor noul rege, Ladislau Postumul. În noua sa funcţie, Iancu de Hudenoara a reorganizat armata, după dezastrul de la Varna, astfel încât a putut să se apere cu succes împotriva otomanilor.

În 1456, Iancu de Hunedoara a reuşit să-i administteze cea mai dură înfrângere sultanului Mahomed al II-a, cuceritorul Constantinopolelui. Victoria lui Iancu în bătălia de la Belgrad a surprins pe toată lumea, pentru că otomanii păreau o forţă de neoprit. Iancu de Hunedoara a salvat Europa Centrală, iar în cinstea acestei victorii, Papa Calixt al III-lea a decis ca de atunci încolo, la miezul zilei, să fie trase clopotele tuturor bisericilor catolice din întreaga lume.

Însă Iancu de Hunedoara a plătit un preţ greu pentru această victorie. S-a îmbolnăvit de ciumă şi a murit în tabăra militară de la Zemun. Trupul său a fost adus în ţară şi înmormântat în catedrala romano-catolică din Alba Iulia. Învăţaţii vremii au scris despre moartea lui Iancu de Hunedoara că s-a stins lumina lumii”, cuvinte care stau scrise şi pe mormântul acestuia.

 
Rubrica pagina de istorie din 11 august 2017