Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA: Ciocniri violente între extrema-dreaptă şi contraprotestatarii din Charlottesville

violente.jpg

REUTERS/Joshua Roberts

Trei persoane şi-au pierdut viaţa în timpul nopţii, pe fondul violentelor izbucnite la un marş al militanţilor pentru supremaţie rasială de la ”Uniţi Dreapta”.

O maşină a intrat cu viteză într-o mulţime de contraprotestatari din pitoreasca localitate Charlottesville, transmite France Presse, ucigând o tânără de 32 de ani şi rănind mai multe persoane.

Totodată, doi ofiţeri au murit după ce un elicopter de poliţie s-a prăbuşit la ieşirea din Charlottesville în timp ce supravegheau zona. Nu sunt clare condiţiile în care s-a prăbuşit aparatul.

Sute de persoane s-au adunat pe străzile din Charlottesville pentru a demonstra în favoarea sau împotriva mişcării ”Uniţi Dreapta”.

Militanţii albi de extremă-dreaptă, dintre care unii au venit cu şepcile de campanie ale preşedintelui Trump, s-au ciocnit cu contraprotestatarii şi cele două tabere au aruncat cu proiectile improvizate, înainte de intervenţia în forţă a autorităţilor.

Mulţi militanţi de extremă-dreaptă au fluturat drapelul Confederaţiei, care este văzut drept un simbol al rasismului din Statele Unite.

Alţi militanţi extremişti chiar au executat salutul nazist pe străzile din Charlottesville.

Guvernatorul statului Virginia a declarat deja stare de urgenţă, pentru a permite intervenţia promptă a autorităţilor locale înainte de marşul ”Uniţi Dreapta”, care a adus sute de militanţi pentru supremaţie rasială şi contraprotestatari pe străzile oraşului universitar din Virginia.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a intervenit şi a condamnat „ura, bigotismul şi violenţa de pe multe părţi”, evitând să-i numească pe militanţii de extremă-dreaptă, care deşi au lansat violenţele din Charlottesville, i-au susţinut candidatura în cursa pentru Casa Albă.

Tocmai acest aparent refuz al preşedintelui de a condamna grupările de extremă-dreaptă a generat critici acide, chiar şi din partea unor congresmeni republicani de la Washington.

572