Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord îşi domoleşte retorica antiamericană

Coreea Nord retorica antiamericana

Liderul nord-coreean Kim Jong-un asistă la lansarea unei rachete (Foto: KCNA via Reuters)
Liderul nord-coreean Kim Jong-un asistă la lansarea unei rachete (Foto: KCNA via Reuters)

Liderul de la Phenian a anunţat marţi o pauză în proiectul ţării sale de a lansa rachete în apropierea insulei americane Guam, din Oceanul Pacific. Coreea de Nord a ameninţat recent că va trage patru rachete, pe deasupra Japoniei, către teritoriul american Guam, pe care se află două baze militare importante.

Kim Jong-un avertizează că va lua măsuri precum cele deja anunţate, dacă Statele Unite persistă în acţiunile lor “iresponsabile şi periculoase” în peninsula coreeană.

Înainte să dea un ordin de atac, dictatorul de la Phenian a declarat că va “observa încă un pic comportamentul idiot şi stupid al yankeilor”. Dacă ei “persită în acţiunile lor iresponsabile şi periculoase în peninsula coreeană”, Coreea de Nord va lua măsuri “precum cele deja anunţate”, a adăugat el.

“În vederea dezamorsării tensiunilor şi împiedicării unui periculos conflict militar în peninsula coreeană, este necesar ca Statele Unite să decidă primele o opţiune adecvată”, apreciază Kim Jing-un.

Dictatorul s-ar putea referi inclusiv la exerciţiile militare comune anuale la scară mare ale Washingtonului şi Seulului, care urmează în curând.

Unii analişti cred că regimul nord-coreean va propune un compromis şi anume un moratoriu asupra testelor sale nucleare, în schimbul anulării manevrelor militare ale SUA şi Coreii de Sud.