Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Armata României are nevoie de dotări profesioniste

Iohannis Romania sustinere proiect Europa apararii.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis pledează pentru Europa apărării (Sursa foto: www.presidency.ro/arhivă)
Preşedintele Klaus Iohannis pledează pentru Europa apărării (Sursa foto: www.presidency.ro/arhivă)

România are nevoie de o armată înzestrată şi pregătită să facă faţă cu succes provocărilor actuale. Iată ce spune preşedintele Klaus Iohannis, care a asistat marţi la festivităţile de la Constanţa dedicate Zilei Marinei.

Şeful statului declară că alocarea a 2% din PIB armatei o va ajuta pe aceasta să se doteze cu echipamente de ultimă generaţie.

“Un stat nu poate fi cu adevărat puternic, dacă nu are capacitatea de a-şi proteja cetăţenii şi de a le asigura securitatea. Avem nevoie de o armată înzestrată şi pregătită să facă faţă cu succes provocărilor actuale şi aceasta implică eforturi deosebite în ceea ce priveşte dotarea şi modernizarea (...). România este un stat credibil şi predictibil, determinat să participe la asigurarea securităţii colective împreună cu aliaţii săi. Respectarea pe termen lung a acestui angajament va permite înzestrarea armatei cu tehnică modernă, de ultimă generaţie”, afirmă Klaus Iohannis.

“În arealul Mării Negre ne confruntăm cu provocări de securitate din ce în ce mai complexe şi mai volatile, precum şi cu un grad sporit de impredictibilitate şi incertitudine (...). România îşi asumă şi mai activ profilul de stat puternic şi de actor regional relevant. Suntem un pilon de stabilitate şi furnizor de securitate în regiune. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul Mării Negre şi importanţa sa strategică să fie recunoscute la nivelul NATO şi al Uniunii Europene”, spune preşedintele.

Şeful statului le-a transmis un mesaj marinarilor: “Dincolo de primejdiile acestei meserii, trăiţi bucurii pe care mulţi dintre noi nu le vom cunoaşte niciodată. Călătoriile dumneavoastră reprezintă o descoperire unică a vieţii, sub semnul unei relaţii aproape sacre cu marea. Când vă veţi regăsi pe oceane, departe de casă şi de cei dragi, amintiţi-vă că faceţi cinste României prin curajul şi dăruirea de care daţi dovadă. Sacrificiul dumneavoastră este recunoscut şi preţuit. Sunteţi întruchiparea profesionalismului, dedicării şi responsabilităţii”.

La festivităţile de la Constanţa dedicate Zilei Marinei participă peste 6.000 de persoane.