Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expert: Singura variantă pentru o schimbare de regim la Phenian este cea din România din '89

expert_securitate_rfi_schimbare_regim_phenian_romania.jpg

Kim Jong-un a ameninţat recent că va ataca insula americană Guam (Foto: KCNA via Reuters/arhivă)
Kim Jong-un a ameninţat recent că va ataca insula americană Guam (Foto: KCNA via Reuters/arhivă)

Un conflict militar între SUA şi Coreea de Nord nu este probabil, declară la RFI expertul în securitate Hari Bucur-Marcu. În opinia sa, cheia în dosarul nord-coreean este China, cea care ţine Coreea de Nord în viaţă.

Hari Bucur-Marcu spune că “ar trebui să aşteptăm, ca să vedem cum vor evolua lucrurile, să vedem ce se întâmplă cu China. Ea are influenţă economică. Dacă China şi-ar întrerupe relaţiile cu Coreea de Nord, aceasta ar muri de foame. Singurele surse de venit, exporturile pe care le fac sunt în China, trimit nişte cărbune acolo şi alte lucruri din acestea şi de acolo primesc singurele surse de venit, inclusiv ca să-şi confecţioneze aceste arme nucleare, cu care ameninţă pe toată lumea”.

În opinia sa, “realitatea este că deşi este o situaţie de tensiune militară, care poate duce oricând la reluarea ostilităţilor, pentru că există un armistiţiu de zeci de ani între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, deci practic n-ar trebui să se declare un război, e suficient să se reia ostilităţile militare, ei bine, sunt soluţii politice, sunt soluţii economice, astfel încât să se detensioneze situaţia. Militar vorbind, nu e decât războiul, care deşi este evident cine-l va câştiga, pentru că cei din Coreea de Nord nu sunt capabili să se apere, dar pot să facă foarte mult rău, să distrugă în jur, mai ales în Coreea de Sud, ar avea capabilităţi să lovească şi Japonia şi în asemenea condiţii e multă reţinere din partea tuturor ca să se adopte această soluţie militară”.

 

E probabil un conflict militar între SUA şi Coreea de Nord?

 

Un conflict militar între SUA şi Coreea de Nord “nu este probabil. Aceasta este soluţia finală, ca să zic aşa, în momentul în care nu se mai poate altfel. Dar nimeni nu ştie cât de înţelept este liderul nord-coreean. Are totuşi o instituţionalizare a autorităţii sale, el omoară oameni, îşi omoară inclusiv familia, deci e un tip aproape imprevizibil, îşi consolidează puterea în modul cel mai medieval cu putinţă, dar în acelaşi timp nu crede nimeni că va ajunge chiar să-şi pună ameninţările în practică. Tot ce doreşte el este să fie considerată (Coreea de Nord) putere nucleară, ceea ce îi dă un alt statut şi în acelaşi timp ia de pe agendă această ameninţare fantastică, că va fi înlocuit prin forţa armelor de către cineva şi rămân acolo regimul şi el însuşi, fără alte ameninţări, în momentul în care este considerat putere nucleară. Ca să fie considerat putere nucleară, va trebui să mai facă nişte demonstraţii din acestea de forţă, care sunt întotdeauna îngrijorătoare, pentru că nu ştie nimeni când se opreşte”, declară Hari Bucur-Marcu.

În opinia sa, “cheia deocamdată este China (...). China este cea care ţine Coreea de Nord în viaţă, pentru că se pare că există această temere strategică a Chinei ca nu cumva armele americane să ajungă la frontiera ei şi atunci foloseşte această Coree de Nord ca pe un fel de zonă tampon”.

În ce condiţii ar fi posibilă o schimbare de regim la Phenian? “Singura variantă este cea practicată în România în 1989, adică să existe un interes popular pentru schimbarea regimului, ceea ce nu este imposibil. Totuşi, oamenii aceia chiar dacă trăiesc de două generaţii sub acest regim personal al unui Kim, sunt oameni rezonabili şi care vor putea la un moment dat. Nici în România nu-mi venea să cred că populaţia acceptă schimbarea de regim de pe o zi pe alta, după ce au fost îndoctrinaţi şi supuşi la diferite ameninţări, mai ales securistice (...). Nu se poate întâmpla cum a fost în alte regimuri totalitare, unde Occidentul a intervenit sub o formă sau alta, pentru a ajuta schimbarea de regim, dacă nu chiar a făcut războiul, cum a fost în cazul Irakului”, spune expertul în securitate.

 
Hari Bucur-Marcu, despre tensiunile dintre Coreea de Nord şi SUA