Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eugen Tomac: Pregătim o moţiune simplă pe Educaţie. Liviu Pop face epurări politice

eugen_tomac_motiune_simpla_educatie.jpg

Eugen Tomac anunţă o moţiune simplă pe Educaţie (Sursa foto: Facebook/Eugen Tomac)
Eugen Tomac anunţă o moţiune simplă pe Educaţie (Sursa foto: Facebook/Eugen Tomac)

Partidul Mişcarea Populară va susţine o eventuală moţiune de cenzură a PNL, declară la RFI preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac. El precizează că până atunci formaţiunea sa pregăteşte o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei.

Eugen Tomac cere mai întâi ca moţiunea simplă pe Sănătate să fie repusă pe agenda Parlamentului: “În primul rând, s-a încheiat sesiunea de anul trecut cu o restanţă. Noi împreună cu deputaţii de la USR am depus o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, pentru că a trecut aproape un an de zile şi iată că criza vaccinurilor nu s-a încheiat, chiar dacă s-au luat ceva măsuri sub presiune în ultimele săptămâni şi eu cred că rămâne de actualitate, pentru că reforma în Sănătate nu se poate face mimând pur şi simplu preocuparea. La primul Birou Permanent vom cere să fie repusă pe ordinea de zi moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii”.

Deputatul PMP spune că partidul său pregăteşte o moţiune simplă pe Educaţie: “Chiar ieri (luni-n.r.) am redactat împreună cu colegii mei, profesori universitari şi nu numai, specialişti în educaţie, un text pentru o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei. Ceea ce se întâmplă în educaţie acum arată cât de mult poate încurca acest proces excesiv de politizare. Suntem în prag de început de an şcolar şi vedem că ministrul Educaţiei Pop în loc să fie preocupat de faptul că aproape 300 de mii de copii anual abandonează şcoala, în loc să fie preocupat de starea precară în care se află foarte multe dintre instituţiile de învăţământ, vă amintesc că aproape 90% dintre instituţiile de învăţământ nu au autorizaţie ISU, domnia sa se ocupă de epurări politice. Am văzut cum vineri seară prin fax au fost demişi 13 şefi de Inspectorat Şcolar”.

Va susţine PMP o eventuală moţiune de cenzură? “În mod sigur, ca partid de Opoziţie, vom susţine un asemenea demers, însă întotdeauna când vii cu o asemenea propunere, trebuie cântărit foarte bine dacă avem şi voturile necesare pentru a dărâma Guvernul”, consideră parlamentarul.

Eugen Tomac comentează declaraţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, care spunea luni că ţintele din programul de guvernare au fost depăşite: “Domnul Dragnea trăieşte într-o lume paralelă. Observăm că are agenda domniei sale destul de încărcată cu priorităţi care nu au nimic în comun cu priorităţile românilor. În continuare, bugetul pe Sănătate deşi este de peste şapte miliarde de euro, oamenii nu se simt în siguranţă când merg în spitale. Deşi au fost alocaţi foarte mulţi bani pentru Educaţie şi am avut o lege modernă a Educaţiei, în continuare numărul copiilor care abandonează şcoala creşte. Astea sunt problemele reale ale României. Mai mult decât atât, Guvernul actual trebuie să explice de ce datoria publică în prima jumătate de an a crescut cu 1,9 miliarde de euro. Unde se duc aceşti bani, de ce nu-i vedem în investiţii?”.

Eugen Tomac, despre noua sesiune parlamentară