Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kovesi, către comisia de anchetă: Nu am informații privind vicierea alegerilor din 2009

Kovesi DNA propuneri Parlament.jpg

Laura Codruța Kovesi critică modificările propuse de Parlament la Codul de Procedură Penală (Foto: arhivă RFI)
Laura Codruța Kovesi critică modificările propuse de Parlament la Codul de Procedură Penală (Foto: arhivă RFI)

Șefa Direcției Naționale Anticorupție a precizat în scrisoarea trimisă către comisia de anchetă din Parlament că nu are informații privind implicarea unor persoane sau autorități publice în alegerile din 2009.

Procurorul-șef al DNA a răspuns scrisorii trimise de comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

Laura Codruța Kovesi a evitat însă, și de această dată, să spună dacă a fost sau nu acasă la fostul ministru Gabriel Oprea în seara turului doi al scrutinului.

În scrisoarea trimisă de șefa DNA către comisia de anchetă, Laura Codruța Kovesi afirmă că nu a acceptat invitația de a merge la audieri, pentru că nu deține informații cu privire la implicarea unor persoane sau autorități publice în procesul electoral.

”Nu am avut şi nu am cunoştinţă despre aspecte de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii Comisiei”, a scris Laura Codruța Kovesi.

Șefa DNA a ținut să precizeze că nici în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi nici în timpul liber nu a aflat de situaţii ori împrejurări potrivit cărora rezultatul scrutinului din 2009 să fi fost viciat.

Laura Codruța Kovesi nu a răspuns însă la o întrebare adresată de membrii comisiei: anume dacă în seara celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea.

În scrisoare, șefa DNA a adăugat că „nu a avut şi nu are prerogative de verificare a dispoziţiilor legale cu privire la organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din anul 2009”. Totodată, susține în scrisoare, că nu știe nimic despre „posibila existenţă a unor mecanisme paralele de influenţare şi/sau de viciere a rezultatului votului” și că nu a avut atribuții privind centralizarea rezultatelor sau date privind posibile interferențe nelegitime în procesul electoral.

În scrisoare, șefa DNA a prezentat și o decizie a Curții Constituționale din 2012 potrivit căreia ”(...)orice dispoziţie regulamentară care ar implica posibilitatea citării unui judecător în faţa unei comisii parlamentare de anchetă încalcă evident dispoziţiile constituţionale care stabilesc (...) separaţia puterilor în stat şi, deisgur, independenţa judecătorilor şi supunerea lor numai legii.”