
Politică
Activist unionist: ”Igor Dodon încearcă să continue antagonizarea societății, exploatând subiectele identitare”
img_8973.jpg

”Igor Dodon, atunci când spune că va interzice unionismul, își asumă niște obiective care nu țin de competența sa. El nu are asemenea atribuții, iar dreptul la libera exprimare și întrunire nu au fost anulate de nimeni, acestea fiind în Constituția R.Moldova. Igor Dodon continuă să se comporte ca un președinte de partid, este liderul PSRM și continuă să fie în campania electorală”, susține președintele Blocului Unității Naționale (BUN), coaliție din care face parte un grup de asociații civice printre care ”Tinerii Moldovei”, „Acțiunea 2012”, „Forumul Democratic al Românilor din R.Moldova”, ”Asociația ODIP".
”R.Moldova este măcinată de o criză identitară profundă, iar la fiecare ciclu electoral, politicienii încearcă să exploateze aceste mituri false și de fapt, să transfere lupta politică în una geopolitică, făcând abstracție de problemele cu care se confruntă cetățenii. Având un asemenea neprieten sau atacator, Dodon nu face decât să dea un plus valoare mișcării unioniste, care este una a unor oameni sinceri, a unor oameni care au o dragoste necondiționată față de acest pământ, care vor ca toți cetățenii R.Moldova să trăiască mai bine într-o țară întreagă”, afirmă președintele Blocului Unității Naționale.
Între timp, o sută de asociații civice, grupuri de inițiativă din R.Moldova și România, dar și diaspora au creat Alianța pentru Centenar.
”Anul Centenarului ne obligă practic să salvăm oamenii din ghearele statului R.Moldova, care a ajuns să fie periculos pentru proprii cetățenii. Statul R.Moldova este unul falimentar, iar 2018 - anul Centenarului, a adunat lumea bună, iar primul pas spre coagularea forțelor unioniste, a fost crearea Alianței pentru Centenar.
”BUN a venit cu inițiativa formării unui Fond al unirii. Prin intermediul acestui Fond, vom alimenta toate proiectele unioniste, toate obiectivele pe care ni le-am propus pentru anul 2018. Obiectivele noastre sunt pragmatice. Avem nevoie de proiecte concrete care vor implica cetățenii. Am avut un congres la care au participat în jur de o mie de primari, atât din România, cât și din R.Moldova. Procesul de înfrățire este unul accelerat. Duminica trecută, în Parlamentul de la București, am asistat la procesul de înfrățire a încă a șapte localități”, mai spune Ion Leașcenco.
Totodată, președintele Blocului Unității Naționale a ținut să precizeze că ”toate proiectele sunt înafara celor guvernamentale, întrucât și statul român are proiecte de Centenar”.” Este un semnal bun că în România există o masă critică de 70 la sută care susține reunificarea țării .Speranța și dorința noastră este ca la finalul anului 2018, care este și unul electoral, unioniștii să ajungă în majoritatea parlamentară, astfel încât să spulberăm mitul că unioniștii ar obține doar două la sută din voturile alegătorilor. Să demonstrăm că suntem mulți și puternici”.
Trebuie spus că, organizațiile reunite în Alianța pentru Centenar, vor desfășura mai multe acțiuni în anul 2018. ”Spre exemplu, Mișcarea Civică ”Tinerii Moldovei” și-a propus să lanseze o Hartă interactivă Unionistă, unde vor fi incluși toți unioniștii, toate persoanele care sunt favorabile ideii unirii, atât din R.Moldova, cât și din România. De asemenea, va fi organizat un marș unionist de amploare pentru marcarea Centenarului 2018. Cetățenii vor porni, pe jos, din Alba-Iulia și vor veni la Chișinău, vor uni cele două mari orașe, astfel va fi un omagiu pentru martirii, pentru oamenii care au suferit și au luptat pentru unificarea țării. Am putea spune că va fi un marș de sacrificiu. De asemenea, este un marș plin de simbolism”, a conchis Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale.
Într-un interviu, publicat marți de Agenția de Știri IPN, șeful statului, Igor Dodon afirmat că ”poporul Republicii Moldova este împotriva lichidării statului şi unirea cu alt stat”.”Bazându-mă anume pe voinţa poporului, voi bloca şi contracara orice tentativă în acest sens. O voi face prin toate instrumentele posibile şi sunt sigur că vom reuşi să protejăm statalitatea ţării. Vom păstra Republica Moldova pentru urmaşii urmaşilor noştri”.
În ceea ce privește Anul Centenarului, Dodon dă asigurări că unioniștii ”se vor alege cu nimic”. „Va trece isteria legată de Centenarul Unirii, din 2018, va trece şi actuala guvernare, iar statul şi poporul moldovenesc vor rămâne neclintiți. Voi face tot posibilul ca să fie aşa”, a mai declarat președintele prorus.
Potrivit celui mai recent sondaj, prezentat de Institutul de Politici Publice de la Chișinău, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind unirea R. Moldova cu România, 23 la sută dintre cetățeni ar vota pentru unire, în timp ce 58 la sută – împotrivă unirii celor două state.