Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


P. Wehner (editorialist NYT): Trump este cel mai inept și incompetent președinte din istoria Americii

wehner-peter-circular-facebookjumbo.jpg

Peter Wehner, editorialist la New York Times din 2015, este un Republican extrem de critic față de actualul președinte SUA
Sursa imaginii: 
www.nytimes.com

Cercetător principal la Centrul De Etică și Politici Publice din Washington, Peter Wehner comentează realitatea politică la cele mai importante televiziuni și publicații americane. Din 2015 este editorialist la New York Times, aducând în arena publică o voce clară și un spirit practic inspirat de principiile de bază ale Republicanismului reformator. 

Peter Wehner a ocupat poziții importante în ultimele trei Administrații Republicane, Reagan, Bush Sr. si Bush Jr. În ultima a fost director-adjunct al Biroului de Comunicare și Discursuri, și începând din 2002 șeful Biroului De Inițiative Strategice. Zece ani mai târziu, Peter Wehner a fost unul dintre liderii echipei de consilieri ai campaniei prezidențiale Romney-Ryan.
 
Peter Wehner este un Republican autentic, dar unul extrem de critic față de actualul președinte. El reprezintă vechea gardă și vechile valori Republicane, pe care de altfel Trump le-a repudiat în termenii cei mai fruști în timpul campaniei. Wehner scrie, "acum un an am declarat că sub nici un motiv n-aș vota pentru Trump. De atunci încoace, am fost întrebat de către alți Republicani dacă mi-am respectat promisiunea (mi-am respectat-o) și dacă am vreun regret (n-am)".  Viitorul avea să le dea dreptate personalităților Republicane care, în campanie și după aceea, s-au distanțat de Trump, au refuzat să aibă de-a face cu el.
 
Peter Wehner: Din motive de competență - e cel mai inept și incompetent președinte din istorie - pentru că e ignorant - de departe cel mai ignorant  pe care l-am avut vreodată - și total neinteresat de amănuntele politicilor publice. Nu știe nimic, și nici nu-i interesat să învețe. Mai mult, în miezul personalității sale stă un soi de etică nietzscheană, o sete de putere, o amoralitate. Are tendința și capacitatea de a-și abuza puterea, și o cruzime pe care a dovedit-o în repetate rânduri. Tot acest melanj îmi provoacă neliniște. Nu-i nici pe departe omul care să reprezinte partidul Republican. Dimpotrivă, e un pericol pentru partid, pentru conservatorism ca ideologie politică. Ne provoacă mari daune.  Dincolo de toate acestea, are un dereglaj mental, o periculoasă instabilitate psihologică și emoțională.  Președintele Americii are o putere enormă, și cele mai importante calități care i se cer sunt prudența, înțelepciunea și discernământul.  Îi lipsesc total  aceste calități (lui Donald Trump - n.red.), sau le posedă în cantități mult mai mici decât oricare alt politician american. E o combinație foarte, foarte toxică.
 
Reporter: Sunteți numit o "conștiință a partidului Republican",  pentru că ați criticat,  în campanie și acum, în termeni categorici,  tăcerea complice și inacțiunea liderilor partidului în fața exceselor retorice și transgresiunilor în serie ale lui Trump. Dacă această atitudine continuă, scrieți,  Republicanii "vor face mult rău sistemului nostru democratic." În ce sens, și observați un început de schimbare, poate sub influența fiasco-ului care a fost tentativa de "abrogare și înlocuire" a legii asigurărilor medicale?
 
Peter Wehner: În general, liderii Republicani au fost extrem de slabi, dar într-adevăr încep să apară semne că unii dezvoltă coloana vertebrală și i se împotrivesc. Senatorul Lindsay Graham de pildă, care avertiza că o eventuală demitere a lui Robert Muller (care conduce ancheta privind relația cu Rusia) ar marca începutul sfârșitului administrației Trump. Un alt exemplu ar fi Charles Grassley, șeful comitetului senatorial pe justiție, care anunță că nu va ține audieri pentru validarea unei nominalizări la Justiție - un avertisment dat lui Trump să nu-l destituie pe actualul ministru, Sessions, pentru a ajunge la Muller. În sfârșit, senatorul Ben Sasse, la primul mandat reprezentând statul Nebraska, a dat glas de câteva ori opoziției sale față de Trump. Toate acestea sunt semne bune, și sper că numărul lor va crește. Opoziție a fost pe ici pe colo,  în majoritatea cazurilor tăcută. A venit momentul că liderii Republicani să se ridice împotriva a ceea ce reprezintă președinția Trump în esența ei, să arate clar că Trump nu-i reprezintă.
 
Reporter: Un alt senator Republican, arizonianul Jeff Flake, exact asta face, într-o carte publicată recent și în repetate declarații publice.  Dublând această umbră politică avem, desigur, umbra juridică a investigației procurorului independent Robert Muller.  La ce deznodământ vă așteptați, ce vom afla?
 
Peter Wehner: Da, e o umbră enormă.  Cred că investigația privind relația cu Rusia condusă de Robert Muller va sfârși prin a decapita președinția Trump, sau în orice caz îi va da o lovitură nimicitoare.   Cert este că Trump  e obsedat de această chestiune, se concentrează compulsiv asupra ei. Decizia de a-l concedia pe James Comey a fost iresponsabilă și neînțeleaptă, și cred că liderii Republicani, dacă-s onești, ar fi trebuit s-o spună.  Ce vom afla, la capătul anchetei?  Nu știu. E nevoie de răbdare, trebuie să așteptăm concluziile lui Muller, care este extrem de competent și capabil, și a angajat juriști de primă mânaă. Bănuiala mea a fost și rămâne că banii rusești care au curs către imperiul de afaceri Trump, mult înainte ca acesta să-și anunțe candidatura la președinție, reprezintă piatra de la Rosetta, cheia misterului. Aș putea paria că există o legătură, una extrem de alarmantă și posibil cu aspecte de ilegalitate, cu acești bani rusești care au intrat în vistieria "imperiului" imobiliar Trump. Acesta e  motivul pentru care președintele a refuzat să-și facă publice declarațiile de impozit, motivul pentru care a avertizat că Muller riscă demiterea dacă răscolește prin finanțele familiei Trump. E o simplă suspiciune, nu știu, și de asta vreau ca ancheta să fie lăsată să-și urmeze cursul. Nimeni nu trebuie să aibă vreun interes într-un verdict anume. S-o lăsăm să avanseze, să urmăm logica faptelor și să tragem concluziile care se impun. Cel mai îngrozit de ce-ar putea dezvălui această investigație, cel mai hotărât să-i pună capăt, este Donald Trump. Și asta, cred, spune foarte multe.
 
Reporter: Date fiind cuvintele aspre pe care le-ați rostit, și realitățile pe care le-ați prezentat, cum ar trebui să se poziționeze liderii străini, în special cei ai Uniunii Europene, cum să-l înțeleagă, ce atitudine să adopte față de Trump?
 
Peter Wehner: Cred că ar trebui să fie îngrijorați, pentru că Trump e o personalitate obsesivă și  instabilă.  Asta nu înseamnă însă că nu-i nimic de făcut. Principalul meu sfat pentru ei ar fi să se asigure că au relații și contacte bune cu principalii miniștri ai cabinetului Trump, în special cu generalul Mattis de la Apărare, cu H.R. McMaster consilierul pentru securitate națională, și acum cu generalul Kelly, șeful de cabinet. Sunt, cu toții, indivizi cu un parcurs impresionant, cu o carieră militară, și care pot constitui o forță stabilizatoare - doar parțial cu Donald Trump care e, în ultimă instanță imposibil de ținut în frâu, incontrolabil. Pentru mine, aceasta este neliniștea cea mai mare. Evident că nu poți suspenda total relațiile cu SUA, țară cu o influență enormă, mai ales când țările europene sunt investite în continuitatea acestor relații. Cred deci că trebuie menținută o relație strânsă cu figurile majore din politica externă americană, sperând că Donald Trump va avea atenția distrasă și nu va face ceva nesăbuit sau precipitat.

 
Ascultă AICI interviul acordat de Peter Wehner ÎN EXCLUSIVITATE pentru RFI România