Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ludovic Orban la RFI: Legile justiţiei, un atentat la independenţa puterii judecătoreşti. Luăm în calcul manifestaţii

Preşedintele PNL critică în termeni duri legile justiţiei prezentate miercuri de ministrul Tudorel Toader. Ludovic Orban spune la RFI că e vorba de “un atentat la independenţa justiţiei” şi “o tentativă grosolană de a intra cu bocancii politici în funcţionarea unei justiţii independente”.

Ludovic Orban descrie legile justiţiei drept “un atentat la independenţa justiţiei, a puterii judecătoreşti, o tentativă de instituire a controlului politic asupra parchetelor şi în general asupra magistraţilor, iar această tentativă vizează cu siguranţă obiectivul de a nu mai fi deranjaţi liderii partidului de guvernământ de către procurori, obiectivul de a inhiba procurorii în derularea anchetelor, în special a anchetelor pentru fapte de corupţie, care-i vizează pe membri importanţi din PSD şi ALDE”.

“Argumentaţia mi se pare penibilă, că această modificare se face pentru a depolitiza. Păi, preşedintele României nu este politic, n-are voie să fie membrul nici unui partid, preşedintele României este reprezentantul tuturor cetăţenilor (...). Practic, numirea şefilor de parchete de către ministrul Justiţiei dă frâu liber subordonării politice a justiţiei (...). Vom apela la toate pârghiile constituţionale şi legale pentru a împiedica adoptarea acestor aberaţii”, spune liberalul.

Întrebat ce arme juridice are PNL la dispoziţie, Ludovic Orban a răspuns: “Toate armele: opoziţia în Parlament, atacarea la Curtea Constituţională, mobilizarea opiniei publice, organizarea de manifestaţii, crearea unui puternic curent de opinie în societate de respingere a acestor aberaţii, care după părerea mea sunt nedemocratice şi anticonstituţionale”.

Preşedintele PNL cere Puterii actuale “să nu întindă elasticul prea mult, pentru că se va rupe. Nu poate fi acceptată la 27 de ani de la Revoluţie o asemenea întoarcere în timp şi o asemenea tentativă grosolană de a intra cu bocancii politici în funcţionarea unei justiţii independente”.

 
Ludovic Orban, despre modificările aduse legilor justiţiei