
Politică
Guvernul confirmă că va umbla la Pilonul II de pensii. ”Statul nu va intra brutal”
bani.jpg

ACTUALIZARE: Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că datele Ministerului Finanţelor arată că „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II”. Este și motivul pentru care, dacă se dovedeşte a fi oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II.
„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce priveşte defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. Am constatat că randamentul la Pilonul I care are ca şi reper salariul mediu pe România este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II şi din această cauză am solicitat Ministerului Finanţelor ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun ca cel puţin acum, când creşterea economică a României e foarte mare şi randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II”, a declarat premierul.
Guvernul confirmă că va umbla la pilonul II de pensii, dar anunță că statul nu va intra brutal.
Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat azi că există ceva îngrijorător în privința acestui fond de pensii administrat privat, în condițiile în care banii ar putea fi gestionați mai bine.
Oficialul a confirmat și existența unor întâlniri între administratorii pilonului II, ASF și Ministerul de Finanțe.
Marcel Ciolacu a susținut că decizia Guvernului va fi una în beneficiul cetățenilor. Totodată a adăugat că nu se iau bani din Pilonul II să se mute la Pilonul I.
„Nu este luată o decizie în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, sub nicio formă nu există desfinţarea Pilonului II de pensii sau marginalizare. Ne uităm în continuare pe cifre, există anumite cifre care ne îngrijorează, viitorii pensionari care au accesat la Pilonul II de pensii. Este ceva îngrijorător în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, nu ca în alte state. La noi sunt banii, dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului, pur şi simplu este vorba de eficienţă şi o decizie, pentru că Guvernul României poate lua o asemenea decizie, o decizie în favoarea cetăţenilor care au accesat”, a spus Marcel Ciolacu.
Experții au declarat că Executivul vrea să umble la pilonul II pentru că nu are bani pentru a asigura majorările de pensii promise în prezent. Marcel Ciolacu a infirmat însă aceste afirmații.
”Statul roman, Guvernul, nu a luat in discuţie Pilonul II de pensie pentru că nu are bani, a luat din alte considerente această discuţie. Acest lucru va fi explicat de preşedintele ASF şi cu viceprşedintele pe pensii şi de către Ministerul Finanţelor. Deci, decizia nu a fost luată dintr-o foamete a Guvernului pentru bani. Avem suficienţi bani să închidem această rectificare bugetară şi bugetul până la sfârşit. Vă aduc aminte că avem cea mai mare creştere economică din Europa”, a mai spus vicepremierul.
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a explicat la RFI care sunt diferențele dintre cei trei piloni de pensie, dar și cum vor fi afectați cei care contribuie la fondul administrat privat.
Surse citate de presa centrală susțin că Ministerul Finanțelor vrea să reducă de la 5,1 la 2,5% contribuția virată la Pilonul II de pensii.
Instituția s-ar gândi inclusiv la o ordonanță de urgență în acest caz.