Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste antiguvernamentale în București și în țară

proteste.jpg

Image source: 
Facebook

Peste 1000 de persoane au protestat duminică seara în Piața Victoriei din București și alte câteva sute în alte mari orașe ale țării împotriva guvernului și a alianței de guvernare. Oamenii s-au strâns după ce în cursul zilei pe rețelele de socializare au fost lansate apeluri privind participarea la proteste împotriva ultimelor decizii ale Executivului privind ”politizarea justiţiei”, ”Pilonul II de pensii” şi ”supraacciza la carburanţi”, potrivit news.ro.

După ce au scandat împotriva PSD, a lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, la ora 21.00 manifestanţii din Piața Victoriei au cântat imnul de stat și au prins ecranele telefoanelor mobile.

Protestatarii adunaţi în faţa sediului Guvernului aveau, ca și la protestele din februarie,  vuvuzele, tobe şi drapele tricolore şi scandează: "PSD - ciuma roşie", "Nu daţi înapoi - Venim peste voi!", "Tudorele, nu uita, aşteptăm demisia!" "DNA să vină să vă ia!", "Justiţie, nu corupţie!" şi "Hoţii! Hoţii!".

Şi la Cluj, oamenii au ieşit în stradă, numărul acestora fiind însă ceva mai mic. Manifestanţii au pancarte şi se rostesc discursuri.

Un mic grup de aproximativ 60 de persoane s-a aflat în stradă şi la Braşov, cei prezenţi discutând şi fluturând drapelul tricolor. De asemenea, şi la Făgăraş protestează  câteva zeci de oameni.

La Iaşi, aproximativ 100 de persoane s-au adunat la proteste purtând tricolorul şi steagul Uniunii Europene. Unii dintre cei prezenţi poartă pancarte pe care scrie "Treziţi-vă până nu e prea târziu", iar alţii scandează "Vrem valori, nu lichele".

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate, miercuri, de ministrul Tudorel Toader au determinat ieşirea în stradă a aproximativ două sute de persoane în Capitală în săptămâna care se încheie astăzi.

Modificările vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

Aceste propuneri au provocat critici atât din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi din partea CSM, DIICOT şi a Parchetului General, care au reclamat că nu au văcut proiectele de lege, acestea nefiind făcute publice pe site-ul ministerului.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.