Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andronescu, despre școlile fără aviz ISU: Ochii profesorilor și ai administratorilor ne-ar putea feri de probleme

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, nu este de acord cu declarația ministrului Liviu Pop, potrivit căreia copiii nu ar trebui lăsați în școlile neautorizate. ”Ochii și ai profesorilor, și ai celor care asigură administrarea școlii cred că ne-ar putea feri de asemenea lucruri”, a spus la RFI Ecaterina Andronescu în contextul în care mii de școli nu au nici acum avize de securitate la incendiu.

Vicepreședintele PSD, Ecaterina Andronescu, nu este de acord cu afirmația recentă a ministrului Educației, Liviu Pop, potrivit căreia nu ar trebui să lăsăm copiii în nicio școală neautorizată.

”Nu aș fi spus acest lucru niciodată”, a declarat Ecaterina Andronescu la RFI. Totuși, fostul ministru al Educației a încercat să-i ia apărarea ministrului Liviu Pop.

”Cred că a vrut să fie un îndemn pentru primăriile care au obligația să asigure buna funcționare a clădirilor din școală”, a completat Ecaterina Andronescu.

”Știți ce se întâmplă – Ministerul Sănătății nu dă avizul sanitar dacă în școală nu este apă curentă, de exemplu, dar sunt foarte multe școli care nu au apă curentă care vine în școală, dar au rezervor și copiii au posibilitatea să se spele pe mâini înainte de a-și mânca sandwich-ul sau după ce s-au dus la toaletă. Și atunci ar trebui să privim puțin diferit lucrurile aici. Regele Ferdinand, în 1920, când inaugura Politehnica de la Timișoara spunea așa ”nu contează atât de mult zidurile, cât spiritele din interiorul lor”. Cred că trebuie să schimbăm puțin și în abordarea profesorilor, modul în care ne gândim la copiii din școală (...)”, a spus Ecaterina Andronescu.

Întrebată este de acord cu declarația ministrului Liviu Pop cu privire la elevi și școlile neautorizate, senatoarea PSD a spus ”categoric nu”.

Cred că a vrut să fie un îndemn pentru primăriile care au prima obligație să asigure buna funcționare a clădirilor din școală, dar parcă nu aș fi spus acest lucru niciodată”, a adăugat Andronescu.

Fostul ministru al Educației spune însă că școlile obțin greu atât avizele privind securitatea la incendiu, cât și cele sanitare.

Avizele acestea de incendiu presupun niște criterii care s-au introdus după nefericitul incident de la Colectiv, criterii care nu au putut să fie transpuse imediat și în realitatea școlilor. Au trecut doi ani, sunt de acord cu dvs, și asta nu-i scuză pe cei care aveau obligația să facă lucrul acesta. Dar acolo, permanent în școală, ochii și ai profesorilor, și ai celor care asigură administrarea școlii cred că ne-ar putea feri de asemenea lucruri, ceea ce, încă o dată spun, nu scuză pe cei care ar fi avut obligația să rezolve această problemă”, a conchis Ecaterina Andronescu.

Liviu Pop: ” În nicio şcoală neautorizată n-ar trebui să lăsăm copiii astăzi

Ministrul Educației a declarat recent într-o conferință de presă că în nicio școală neautorizată nu ar trebui lăsați copiii astăzi, precizând că se fac eforturi ca în doi ani să fie reabilitate toate unităţile de învăţământ cu probleme.

Potrivit lui Liviu Pop, aproximativ 2.200 de școli din 32.000 au avize de securitate la incendiu, iar alte 10.000 nu au avize sanitare.

"Aproape în toate unităţile în care nu avem autorizaţie s-a intrat pe renovare. Sunt 31. 297 de corpuri de clădiri. Din 31.297 unităţi de învăţământ, 2.261 au autorizaţie PSI, iar 4.200 au avize PSI. Faceţi diferenţa să vedeţi câte nu au autorizaţie. În maximum doi ani vrem să avem toate unităţile cu autorizaţie, că nu este ritmul pe care ni-l dorim nu pot să comentez", a spus Liviu Pop.