Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Bruxelles si Londra atacă timid problema banilor

p035021000602-671722.jpg

Barnier Davis 19 iunie 2017
Negociatorii Brexit la Bruxelles
Sursa imaginii: 
@European Communities

A treia runda de negocieri între Londra și Bruxelles a început în 28 august la Bruxelles cu o timidă încercare de a vorbi despre bani. In timp ce UE spune că poziția sa este cum nu se poate mai clară, poziția britanică se lasă așteptată. Iar soarta europenilor din Regatul Unit rămâne mai departe neclară, ceea ce va învenina și mai tare relațiile. 

Londra pune la îndoială socoteala făcută de europeni conform căreia Brexit-ul s-ar solda cu o factura de până la 100 de miliarde de euro.

In mod logic, acești bani datorați de Londra Uniunii Europene nu ar trebui sa facă obiectul unei polemici întrucât ei reprezintă pur si simplu sumele pe care britanicii le mai datorează bugetului comunitar și unor programe europene până în momentul divorțului.

Dar Londra vrea să negocieze unele scutiri și compromisuri; la Bruxelles, echipa condusă de negociatorul șef al UE, Michel Barnier, devine impacientă: poziția britanică nu este clară.

La fel de neclară rămâne si soarta europenilor din Regatul Unit după Brexit. In timp ce Bruxelles insistă ca ei să-și păstreze drepturile acumulate sub legile europene, Londra vrea să-i plaseze sub incidenta dreptului britanic. Cel puțin așa reiese din documentele publicate de guvernul britanic înainte de vară în care implicarea Curții Europene de Justiție este refuzată.

UE nu poate accepta aceasta. De altfel, nici britanicilor care locuiesc pe continent nu le va fi cu mult mai bine. In dorința lor de a-și păstra slujbele, unii funcționari europeni britanici au încercat sa obțină naționalitatea belgiană.

In funcție de municipalitatea unde ei și-au depus dosarul, unii au fost respinși în baza faptului ca rezidența belgiană, atribuită prin contractul la instituțiile europene, nu este recunoscută ca atare de statul belgian.

In fine, suntem acum departe de a vorbi despre sufletul acestor negocieri, anume dacă și în ce condiții Regatul Unit poate rămâne parte a pieței unice. Stim ca Londra ar dori un „hard Brexit”, adică nu este interesată să-și păstreze un loc în piața unică, dar cum va arăta totuși relația ei viitoare cu UE?

Bruxelles își menține poziția de la început și refuză să negocieze acest aspect înainte de a fi lămurit situația cetățenilor, dar unele state membre, ca Franța, ar putea totuși dori o negociere timpurie asupra pieței unice.

Problema se complică întrucât opoziția britanică spune că susține o perioada de tranziție care ar urma divorțului, păstrând totuși apartenenta la piața unica și la Uniunea vamală.

Negociatorii principali, Michel Barnier si David Davis, ca și echipele lor se afla la Bruxelles până în 31 august când vom ști mai precis dacă aceste negocieri avansează sau nu.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan