Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Directiva muncitorilor detașați și relațiile polono-franceze (corespondență din Varșovia)

beata_szydlo.jpg

Primul ministru polonez Beata Szydlo la Bruxelles, martie 2017
Image source: 
REUTERS/Francois Lenoir

Cum a fost perceput turneul Central European al președintelui Macron la Varșovia?

De la bun început titlul generic oferit de Macron campaniei sale de relansare a proiectului European - “Pentru o Europă care protejează” - nu avea cum să-i impresioneze pe liderii polonezi datorită viziunilor euro-sceptice și naționaliste ale celor din urmă. În ultimele luni Uniunea a fost percepută de către actualii guvernanți polonezi ca o sursă de probleme juridice și politice.  

Turneul pro-reformator al președintelui Emmanuel Macron în Austria, România și Bulgaria a fost urmărit cu deosebită atenție la Varșovia, mai întâi de toate fiindcă Polonia s-a simțit marginalizată. Această teamă față de marginalizare în UE persistă la Varșovia încă din luna martie, când Polonia a fost izolată cu un scor net de 27 la 1 în chestiunea alegerii lui Donald Tusk la șefia Consiliului European. De atunci la nivel politic relația dintre Varșovia și marile capitale europene a lăsat mult de dorit. 

Dar ce a prefațat ostilitatea politică a Varșoviei față de turneul lui Macron?  Primele îngrijorări au fost perceptibile deja ca rezultat al întâlnirii dintre președintele Macron și statele din formatul Austerlitz – adică o platformă recentă (2015) de cooperare politică dintre Austria, Cehia și Slovacia. Întâlnirea în acest format trilateral și Franța a rezultat într-o susținere deschisă a celor trei țări pentru inițiativele lui Macron. Susținerea pe care a primit-o Macron din partea liderilor ceh și slovac a provocat supărare la Varșovia unde premierul polonez nu a întârziat să ia poziție într-un mod destul de virulent, făcându-se aluzie la faptul că Franța ar urmări o politică a divizării în UE și mai ales printre membrii platformei Vișegrad 4. 

Premierul Poloniei: ”Franța încearcă să distrugă unul din pilonii UE” 

Primul ministru polonez  Beata Szydlo  a calificat poziționarea lui Macron în chestiunea muncitorilor detașați ca fiind arogantă și că ar rezulta din lipsa experienței. Aceasta a mai declarat că Polonia și Europa Centrală (având în vedere în special Ungaria) sunt statele membre care apăra valorile pieței comune, și nu Franța care, citez din declarația lui Szydlo: “prin acțiunile sale (Franța) încearcă să distrugă unul din pilonii UE”.

În același timp, ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski l-a acuzat pe Emmanuel Macron de protecționism și chiar naționalism: “În loc să dezvolte economia franceză pentru a deveni mai competitivă, președintele Macron a găsit o metodă de a reduce capacitatea noastră de a opera pe piață comună europeană”, a spus el.

Chiar dacă tonul primului ministru polonez nu este, poate, cel mai potrivit, poziția Poloniei poate fi explicată prin faptul că este țara cu cel mai mare număr de muncitori detașați. În cazul în care directiva în cauză va fi adoptată după modelul Macron – ceea ce este foarte posibil – sute de mii de polonezi vor fi afectați. 

Polonia ar putea fi din nou izolată la Consiliul European din octombrie

Mulți observatori și lideri polonezi sperau că turneul Central European și Sud-Estic al președintelui francez pe temele relansării proiectului European, inclusiv convergența socială și fiscală, și în mod special amendarea directivei “muncitorilor detașați” nu va avea consecințe politice imediate și nu se va bucura de o susținere atât de rapidă la Viena, Praga și Bratislava. Practic alinierea Cehiei și Slovaciei la dezideratul Franței va diminua considerabil din greutatea platformei Vișegrad 4, prin care Polonia și Ungaria se așteptau să-și mențină pozițiile pe problematica extinderii zonei Euro și a coeziunii sociale și fiscale. 

La nivel de imagine s-a sperat de asemenea că nu vor exista schimburi contondente între liderul francez și omologii săi polonezi, care se poziționează diametral opus pe această problematică. Există teama că la Consiliul European din octombrie Polonia va repeta contra-performanța de a fi total izolată cu același scor de 27 la 1, atunci când chiar și Ungaria s-ar putea să voteze pentru amendarea directivei în cauză. În astfel de condiții, ne-am putea aștepta la o relație și mai tensionată între Varșovia și marile capitale, cu consecințe politice și poate chiar bugetare greu de internalizat de toate părțile.