Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frédéric Petit, deputat francez: ”Reconstruim Europa împreună, pas cu pas”

frederic_petit.jpg

Frédéric Petit
Frédéric Petit
Sursa imaginii: 
twitter.com/fpetitAN

Există o voință politică, inclusiv la nivel strategic, de a refonda Europa cu forțe proprii. Iar România este parte a acestui proces. O spune într-un interviu pentru RFI deputatul francez pentru diaspora Frédéric Petit, ales în circumscipția Europa Centrală, din care face parte și România.  Frédéric Petit, care a candidat din partea formațiunii ”République en Marche!” , spune că România va fi primită în Spațiul Schengen, urmând a participa la reformarea acestuia.

- Cum vedeți rezultatele recentei vizite a președintelui Macron la București?

- S-au făcut eforturi importante privind reîncadrarea, reînnoirea legăturilor prin voință comună...  Pentru cei care iubesc România a fost foarte entuziasmant, foarte reușit, Macron a arătat multă disponibilitate. Am apreciat mult discursul președintelui român, a fost dătător de speranțe, a fost un discurs destul de scurt dar puternic, clar.

- S-a înțeles bine în România latura politică a mesajului?

- Cred că interlocutorii români au înțeles bine mesajul politic și cred că și francezii care trăiesc în România au înțeles bine. Tocmai am aflat reacții din țări mai puțin favorabile acestui aspect, de exemplu din Polonia, unde presa nu este foarte entuziastă...

- Dvs locuiți în Polonia ...

- Da, și am citit în această dimineață reacțiile din presa poloneză în legătura cu vizita președintelui Macron în România, care sunt mai degrabă favorabile, mai ales ținând cont de contextul în care actualul guvern este un pic sceptic...

- Se spune că Polonia a fost evitată cu precauție de acest turneu prezidențial, ca și Ungaria de altfel ...

- Nu e vorba de asta, asta e mai mult imaginația jurnaliștilor ... Președintele Macron s-a întâlnit deja de două ori cu premierul polonez, i-a telefonat președintelui Poloniei de două ori, există discuții iar aceste discuții sunt mult mai calme decât jurnaliștii polonezi, și mai ales cei de dreapta, lasă să se creadă. Chiar explicațiile puțin mai tehnice despre muncitorii detașați cred că au fost transmise și recepționate foarte corect. Cred că adesea uităm să spunem că directiva pentru muncitorii detașați este doar o mică parte din ceea ce reprezintă libertatea de mișcare (mobilitatea) în Europa ... Trebuie să creăm o piață interioară la nivelul UE, o piață omogenă, o piață capabilă să se apere inclusiv împotriva agresiunilor care vin din afara ei, din punct de vedere al calității și al prețurilor. Această piață interioară nu poate fi creată fără această mobilitate europeană. Această mobilitate la nivel european funcționează, chiar dacă este puțin ascunsă de diverse aspecte birocratice ... există o echivalare între diversele sisteme de protecție socială ... există muncitori care lucrează în străinătate și care își plătesc taxele în țara de origine. Sigur, există excepții pentru muncitorii detașați care lucrează pe termen foarte scurt, dar în ultima vreme aceste excepții au fost deturnate pentru a face un soi de dumping social în anumite meserii, fie de către angajatorii occidentali care sunt mai scrupuloși, fie de către angajatorii din est, care doreau să intre pe piețe mai puțin supravegheate din Vest. Așa cum a spus foarte clar și președintele Macron, nu se pune problema de a împiedica societățile românești de a lucra în Franța, dar nu trebuie ca această libertate să ducă la rezultate nedorite, la o scădere generală ...

- Un alt aspect important al vizitei l-a reprezentat semnarea a două contracte importante în domeniul apărării – rachete fabricate de consorțiul european MBDA fabricate în România, la Ploiești, pentru armata română și alianța dintre IAR Ghimbav și Airbus care a fost prelungită ... putem vorbi despre o relansare a relațiilor româno-franceze, după perioada Sarkozy, care a fost puțin mai rece și chiar după perioada Hollande care, chiar dacă a venit în România, nu a avut timp să dezvolte pre mult relația cu președintele Iohannis și cu România?

- Da, vizita reprezintă un moment foarte important, în primul rând într-un domeniu extrem de sensibil și anume subiectul apărării europene. Este vorba de asemenea despre relansarea economică a Franței, despre refondarea Europei, propunerea de reintegrare a spațiului Schengen. Nu se pune problema dacă România va intra în Spațiul Schengen, ci când, iar atunci când se va pune problema extinderii acestui spațiu, România va fi în prim plan.

- Macron a spus clar că România va fi în Schengen, dar Schengen trebuie să se reformeze...

- Există o voință politică, inclusiv la nivel strategic, de a refonda Europa cu forțe proprii, de a reclădi drumul Europei începând de jos, de la membrii ei, inclusiv Polonia, pe care o cunosc foarte bine, de asemenea Ungaria, România nici nu mai vorbesc, dar și Serbia ... Există această voință la nivelul președintelui, al guvernului, chiar al cetățenilor francezi, de a permite societății europene să se exprime. Atunci când Macron vorbește despre Schengen, nu cred că mesajul lui este ”Așteptați, așteptați că vă vine și vouă rândul!”, ci ”Veți veni alături de noi pentru a ne ajuta să reformăm Spațiul Schengen”. Vorbeam în acest sens cu un parlamentar român care îmi vorbea despre Europa cu mai multe viteze ... nu e vorba de o Europă cu mai multe viteze, ci este vorba despre o Europă pas cu pas - step by step-  pe care o reconstruim împreună.

 
Ascultă aici interviul cu deputatul francez Frédéric Petit