Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lipsa de experiență, nepotismul și conflictul de interese domnesc la Washington

austin-evers.jpg

Austin Evers
Image source: 
cleveland.com

Austin Evers este directorul executiv al Grupului American de Monitorizare (American Oversight), creat în primăvara acestui an cu scopul de a veghea la respectarea principiilor de etică, transparență și responsabilitate guvernamentală. Avocat de meserie, Evers a profesat la prestigioasa firma Williams&Connolly și a fost, în ultimii doi ani ai Administrației Obama, consilier principal pe probleme de transparență la Ministerul de Externe.

Misiunea GRUPULUI DE MONITORIZARE este dificilă în climatul actual de la Washington.

În ce atmosferă operează se știe, și declaratia programatică o spune fără ocolișuri: se spulberă recorduri la corupție, nepotism și conflicte de interese, în condițiile în care forurile abilitate de supraveghere și control nu par să-și mai facă datoria. Intenția Grupului - care se declară non-partizan dar, în spiritul epocii, se află deja sub focul încrucișat al mass-mediei de obediență Republicană - este de a umple acest vid.

Austin Evers: Peisajul provoacă neliniște. Reglementații de către instituții guvernamentale au ajuns să reglementeze.  Cu alte cuvinte, interese particulare sunt astăzi reprezentate la vârful agențiilor Executivului. Un alt aspect pe care-l observăm: membri și prieteni ai familiei Trump în functii în care n-au ce căuta. Un exemplu în acest sens este Ben Carson, neurochirurgul care în timpul campaniei recunoștea că nu-i calificat să conducă o instituție a statului. Șocant e că Trump l-a instalat la cârma  Dezvoltării Urbane, domeniu în care are zero experiență. În același minister o avem pe Lynne Patton, loialistă a familiei prezidențiale, pe care a slujit-o ani de zile. Printre altele, a organizat nunta lui Eric Trump.  E șefă,  Lynne Patton, peste cel mai important birou regional, unde gestionează resurse de ordinul miliardelor. Întrebataă ce o recomandă pentru așa demnitate, a răspuns că-i alegerea potrivită pentru că e o apropiată a familiei Trump. Nu așa ar trebui să funcționeze sistemul constituțional american. Avem apoi, cum spuneam, interese private dând tonul în instituții guvernamentale. Un exemplu frapant în acest sens a fost Carl Icahn, desemnat de către Trump consilier special pentru resurse energetice. Icahn s-a apucat, lucrând mână-n mână cu Agenția de Protecție a Mediului, să modifice reglementările în materie de energie fosilă și regenerabilă, în care are un portofoliu de investiții cifrat la sute de milioane de dolari. E un conflict de interese clar ca lumina zilei. Când a fost prins a demisionat, susținând că de fapt n-a făcut absolut nimic.

Reporter: Un alt exemplu pe care-l citați în acest sens este Agenția de Protecție a Mediului sub Scott Pruitt.

Austin Evers: Scott Pruitt e tipul pe care-l alegi să dirijeze Agenția de Protecție a Mediului dacă vrei s-o transformi într-o unealtă a industriei. A făcut carieră ca ministru al justiției în statul Oklahoma intentând procese menite a împiedica funcționarea agenției pe care astăzi o conduce. Cel mai bun exemplu pe care vi-l pot da este cel privind un pesticid, CHLORPYRIFOS, despre care se știe, de ani de zile, cu solide probe științifice, că provoacă tulburări neurologice la copii. Este interzis în alimente, dar folosit în continuare în agricultură. Agenția era pe cale să-l interzică și-n agricultură. La doar câteva zile după ce Pruitt și-a intrat în atribuțiuni, s-a revenit asupra deciziei. America va continua să folosească un pesticid periculos doar pentru că așa a dorit industria care-l produce.

Reporter: Ministerul Energiei... Realitățile pe care le semnalați sunt întruchipate poate cel mai bine în persoana lui Rick Perry, fost guvernator al statului Texas și licențiat în zootehnie. Vanity Fair a publicat recent un articol devastator despre atmosfera din minister sub noua stăpânire. Ce efect poate avea această stare de lucruri asupra unui organism guvernamental atât de important?

Austin Evers: Veștile care ne parvin din interiorul ministerului Energiei sunt cu adevărat demoralizante și înfricoșătoare. Pare c-ar avea de-a face cu petrolul și gazele, dar în realitate misiunea sa principală este protejarea armamentului nuclear  Cu ani în urmă, candidat prezidențial fiind, Rick Perry a ajuns de pomină când, vrând să citeze trei ministere pe care plănuia să le desființeze, l-a uitat pe al treilea, Energia. Când a acceptat postul tot nu știa despre ce-i vorba, și se arăta entuziasmat că va juca rolul de promotor al resurselor energetice americane.  Abia după ce și-a intrat în atribuțiuni și-a dat seama că e chemat să fie gerantul arsenalului nostru nuclear.  E ceva extrem de alarmant. Cea mai bună dovadă că nu-i la înălțimea cerințelor este comparația cu predecesorul său imediat, Ernest Moniz, specialist în fizică nucleară, care înțelegea perfect știința și riscurile. Trecerea de la Moniz la Perry este una dintre cele mai mari "prăbușiri de competență" din istoria guvernamentală americană.

Reporter: Un alt exemplu de numire în aparență lipsită de sens este cea de le Educație. Postul este ocupat de doamna deVos, unul dintre numeroșii miliardari care evoluează în orbita lui Trump, executând sau influențând deciziile prezidențiale.

Austin Evers: Dacă ai nevoie de cineva care să re-orienteze dramatic acțiunea la nivel federal în educație - de la facilitarea accesului universal la un sistem de daruri făcute sectorului privat, adică universități pe profit și școli particulare - nu-i alegere mai bună decât Betsy DeVos, cunoscută pentru că a donat unei mișcări create pentru a deturna resursele școlilor publice. Foarte trist este un lucru la care s-ar cuveni să reflectăm: o întreagă generație va avea  de suferit de pe urma deciziilor ei ministeriale.

Reporter: Întrebarea este poate prematură, dar o pun totuși: pe baza experienței de până acum, cât de transparent este Executivul, sistemul de agenții și ministere?  Cât de greu, sau cât de ușor este să obții informații?

Austin Evers: Avem, la Grupul de Monitorizare, un palmares destul de bun în smulgerea de informații de la Administrația Trump, dar asta pentru că suntem gata să-i acționăm în justiție. Luptăm crâncen pentru fiecare pagină. În general, remarcăm o lipsă de transparență. Cererile jurnaliștilor de acces la documente oficiale nu sunt rezolvate suficient de repede. Legislativul însuși este obstrucționat.

Reporter: De ce ar trebui să fie alarmată, îngrijorată America, întreaga lume, de toate aceste lucruri?

Austin Evers: Una dintre caracteristicile geniale ale sistemului american este raportul de opoziție al ramurilor puterii. Teoria era că nu trebuie să te încrezi în cei aflați la putere, că trebuie depuse toate eforturile pentru a evita abuzul de putere și a garanta că mecanismele decizionale funcționeaza la modul optim.  Când ai însă un Executiv atât de opac, precum cel condus de Trump, cu poziții de autoritate ocupate de indivizi necalificați, sau cu grave conflicte de interese, deciziile vor fi proaste, cu impact negativ asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Americanii vor suferi consecințele utilizării CHLORPYRIFOS-ului în agricultură; lumea ar trebui să se simtă mai puțin sigură când Rick Perry e garantul  armelor noastre nucleare.

Ascultă AICI interviul cu Austin Evers
2440