Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord, noi amenințări. Șerban Cioculescu la RFI: Dacă SUA atacă, în regiune ar fi război hibrid

coreea_de_n.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Lansarea rachetei balistice pe deasupra Japoniei este doar un prim pas, amenință Coreea de Nord.  Televiziunea de stat de la Phenian relatează, citată de presa internațională, că vor urma și alte acțiuni militare ce vor viza și insula Guam, teritoriu american, descrisă drept  “o bază de invazie”. 

În general Coreea de Nord recurge la gesturi sfidătoare , atunci când vrea să șantajeze comunitatea internațională, spune, la RFI, Șerban Cioculescu, analist de politică externă. Acțiunile militare ale Phenianului pun însă într-o situație extrem de delicată China, după cum  explică analistul:

„Până la urmă e o strategie de șantaj pe care o aplică regimul de la Phenian. În același timp, după cum se vede, tinde să escaladeze. Amenințarea pe care a făcut-o cu atacarea unor ținte din zona insulelor Guam pune direct în discuție o reacție a SUA. (...) Este o situație delicată pentru China. Se știe că nu prea are aliați. Practic Coreea de Nord și Pakistanul ar fi aliații ei. E un aliat dificil, care aduce mai degrabă costuri decât beneficii. (...) Au dat semnale că nu sunt dispuși să susțină Coreea de Nord dacă ea atacă prima. În schimb, dacă agresorul ar fi America, mă gândesc că atât chinezii cât și rușii ar ajuta într-un fel regimul de la Phenian să reziste. Deci ar fi un fel de război hibrid pe care l-ar întreține. Nu război direct, pentru că și-ar distruge economia în primul rând. “

Între timp, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a condamnat  dur tirul cu rachetă balistică și a cerut  tuturor statelor să implementeze sancţiunile ONU vizând Coreea de Nord.

 

 
Șerban Cioculescu, intervievat de Alex Olaru: