Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rosia Montană: Kelemen Hunor nu e de acord cu retragerea dosarului de la UNESCO

UDMR nu este de acord cu retragerea candidaturii Roșiei Montane pentru includerea pe lista UNESCO. ”Categoric, e bine să păstrăm acel patrimoniu”, a spus la RFI președintele UDMR Kelemen Hunor, fost ministru al Culturii.

”E o discuție extrem de importantă și sensibilăl. România, anul trecut, Guvernul Cioloș a mai retras un dosar de la UNESCO în ultimă fază, înainte de votul de la Adunarea Generală, deci nu ar fi o noutate. Fiindcă unii au spus că nu se poate retrage”, a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor nu a fost însă de acord cu modul în care ministrul Culturii din Guvernul Cioloș a depus candidatura în ultimele zile de mandat, însă nu agreează nici varianta premierului Mihai Tudose de a retrage dosarul de la UNESCO.

”Nu neaparat retragerea dosarului rezolvă o problemă, cum nici înaintarea dosarului în ultima clipă nu cred că a fost un gest extrem de bine pregătit din partea Ministerului Culturii, fiindcă Ministerul Culturii a trimis, nu Guvernul (Guvernul Cioloș n.r.). Dar e o discuție mult mai serioasă decât să ne pronunțăm într-o singură propoziție că e bine sau nu e bine. E bine să păstrăm acel patrimoniu, categoric. Acel patrimoniu mondial, unic, din acest punct de vedere eu cred că prima responsabilitate asta este. După aceea putem discuta restul.

În opinia sa, România nu ar trebui să plătească despăgubiri către Gabriel Resources, compania canadiană care a dat Bucureștiul în judecată la Curtea de Arbitraj de la Washington, cerând despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

”Ar trebui văzut ce se va întâmpla cu acel proces, eu cred că România nu ar trebui să plătească nicio despăgubire. Și trebuie văzut cum vom proteja patrimoniul construit și arheologic de la Roșia Montană. Eu, când am fost ministru, am păstrat pe listă tot ce înseamnă patrimoniul protejat la Roșia Montană și nu am fost de acord cu scoaterea de pe lista monumentelor istorice. Acest lucru a însemnat o protejare legală și o protecție legală, dar, sigur, lucrurile sunt extrem de complicate”, a adăugat Kelemen Hunor.

Premierul Mihai Tudose a declarat recent că va încerca retragerea candidaturii Roșiei Montane pentru includerea pe lista UNESCO.

Șeful Guvernului era nemulțumit de faptul că România nu mai poate exploata zăcăminte dacă zona va deveni protejată.

În urma acestor declarații, membrii ONG-ului Alburnus Maior au anunțat proteste mâine la Bucureși, Cluj, Iași și în alte orașe.

Totodată îi cer premierului să nu ajungă la un compromis cu Gabriel Resorces.