Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: negocierile bat pasul pe loc

p035102001402-931338.jpg

Davis Barnier aug 2017
David Davis si Michel Barnier
Sursa imaginii: 
@European Communities

A treia rundă de negocieri privind Brexit s-a terminat joi 31 august la Bruxelles fără progrese semnificative, spune Michel Barnier. In acest ritm, negociatorul UE se întreabă dacă Londra va părăsi Uniunea cu vreun acord, oricare ar fi el. Barnier a redus și speranțele Londrei de a mai avea un cuvânt de spus privind piața unică europeană după Brexit.

“In data de 29 martie 2019 la miezul nopții, Regatul Unit va părăsi UE”, a spus Michel Barnier de trei ori în urma negocierilor de la Bruxelles. Până la acea data, negociatorul se îndoiește de posibilitatea obținerii unui acord.

Poziția de negociere a Londrei privind dreptul cetățenilor europeni din Regatul Unit și aranjamentele financiare nu este doar neclară, ci și divergentă față de cea a UE.

David Davis , negociatorul britanic, s-a dorit acum ceva mai optimist decât omologul sau european, dar a recunoscut că, privind dreptul cetățenilor, există mai departe divergențe de opinie.

Ele se situează în jurul implicării Curții Europene de Justiție în problema dreptului cetățenilor. Londra dorește ca aceștia să fie supuși dreptului britanic, care se poate schimba și care nu-i pune deloc la adăpost. Vorbim despre circa trei milioane de europeni care trăiesc în Regatul Unit.

Michel Barnier s-a arătat acum deosebit de vehement privind lipsa vreunui acord care face posibil ca termenul limită din octombrie, până la care problema cetățenilor să fi fost rezolvată, să nu fie respectat.

El a negat faptul că ar fi frustrat sau supărat. “Sunt nerăbdător și determinat. Să fi fost supărat, v-ați fi dat seama!”, i-a răspuns el unui ziarist britanic care-l interpelase.

Dar e drept că timpul trece și nici chestiunea banilor nu e reglată, adică a celor până la 100 de miliarde de euro datorate de Londra Uniunii Europene.

Londra intră deja în a doua fază a negocierilor, cel puțin declarativ, și cu toate că dorește părăsirea pieței unice (hard Brexit), dorește și să păstreze un cuvânt de spus în interiorul acesteia.

“Detectez aici o nota de nostalgie”, a spus Michel Barnier zeflemitor și a continuat : “acest lucru nu este posibil, daca părăsești piața unică, nu mai poți modifica aspectele ei legale.” 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan