Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord anunță că a testat cu succes o bombă cu hidrogen

test.jpg

Photo: KCNA via REUTERS

Coreea de Nord a anunțat că a testat o bombă cu hidrogen, transmite AFP. Postul public de televiziune de la Phenian a afirmat că testul a fost un 'succes total'. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

Anterior,  Japonia și Coreea de Sud au confirmat că Phenianul a efectuat duminică al șaselea său test nuclear.

''Confirmăm în numele guvernului că Republica Populară Democrată Coreeană a efectuat un test nuclear'', a declarat în fața jurnaliștilor ministrul de externe japonez Taro Kono. Executivul nipon a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de securitate națională.

De asemenea, șeful Statului major interarme din Coreea de Sud a ajuns la concluzia că regimul nord-coreean a realizat astazi un nou test nuclear.

Coreea de Nord a declarat că va face un 'anunț important', potrivit agenției de presă sud-coreene Yonhap. Phenianul anunțase duminică dimineață că a dezvoltat o bombă ci hidrogen care poate fi instalată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

Institutul american de geofizică a înregistrat duminică  o mișcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă 'explozie' într-o mină din Coreea de Nord.

''Este o explozie mai degrabă decât un seism'', a declarat o cercetătoare în cadrul USGS. La mai puțin de zece minute după prima 'explozie', a fost semnalat în același loc o nouă mișcare telurică, cu o magnitudine de 4,6.

Agenția de meteorologie din Coreea de Sud a anunțat că puterea exploziei produse de testul nuclear efectuat duminică de Phenian este de 9,8 ori mai mare decât cea de la testul precedent, realizat în septembrie anul trecut și care fusese cel mai puternic dintre toate experimentele nucleare nord-coreene începând din 2006.

Ulterior, agenția a revenit, precizând că testul a fost de 6 ori mai puternic.