Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Duel electoral televizat: Merkel-Schulz

tv_duell_ard_3-9-17.jpg

Candidaţii la funcţia de cancelar: Merkel-Schulz
Sursa imaginii: 
captura tv ARD

Cei doi candidaţi la funcţia de cancelar federal şi-au expus punctele de vedere în ceea ce priveşte politica internă şi externă a Germaniei. Între ofertele celor doi nu există diferenţe prea mari, ceea ce se explică prin faptul că Germania este o democraţie stabilă cu o economie prosperă. Alegerile generale se vor desfăşura pe data de 24 septembrie.

Liderii celor două mari partide populare din Germania şi candidaţi la funcţia de cancelar, Angela Merkel de la Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Martin Schulz de la Partidul Social-Democrat (SPD), au participat duminică la un duel electoral televizat. Timp de 95 de minute, cei doi candidaţi şi-au expus părerile şi ideile privind politica externă şi interna a Germaniei în caz că vor prelua conducerea viitorului guvern.

Dezbaterea moderată de doi reprezentanţi ai televiziunii publice şi doi jurnalişti ai televiziunii private s-a concentrat aproape, în exclusivitate, pe teme legate de politica externă. Discuţia a debutat cu problema migranţilor. Angela Merkel şi-a reiterat poziţia cunoscută, afirmînd că ea consideră problema refugiaţilor nu ca o ameninţare, ci ca o problemă ce trebuie rezolvată. Schulz i-a reproşat că în 2015 nu s-a consultat cu partenerii europeni, dar a admis că decizia cancelarei a fost un gest umanitar în concordanţă cu articolul 1 din constituţia Germaniei, unde se spune că „demnitatea omului este intangibilă”. Totodată, Schulz a criticat lipsa de solidaritate a unor ţări est-europene privitor la refuzul de a primi refugiaţi, exprimîndu-şi, în acest context, dezacordul că Uniunea Europeană finanţează „şosele în Ungaria, Polonia sau România”.

Cei doi candidaţi s-au pronunţat pentru combaterea fenomenului migraţionist în ţările de provenienţă.

Amîndoi au lansat critici aspre la adresa preşedintelui turc Erdoğan. Schulz s-a pronunţat pentru întreruperea negocierilor de aderare a Turciei la UE. Merkel a pledat pentru o linie ceva mai flexibilă faţă de Ankara.

Privitor la poziţia faţă de Coreea de Nord, Merkel s-a pronunţat pentru o soluţie diplomatică şi paşnică. Tot aşa şi Schulz care mizează pe negocieri. El a respins, în acelaşi timp, ameninţările războinice ale preşedintelui Trump.

Merkel şi Schulz s-au distanţat critic şi de ex-cancelarul Gerhard Schröder care a acceptat să preia posturi de răspundere în cadrul industriei energetice din Rusia.

În ceea ce priveşte tematica internă, dezbaterea s-a axat pe probleme economice, sociale, politice şi ecologice.

De-a lungul dezbaterii s-a constatat că diferenţele între cei doi candidaţi nu sînt mari. Concordanţele rezultă din faptul că economia germană este stabilă şi garantează prosperitatea populaţiei.

În finalul duelului, Merkel a declarat că în nici un caz nu va accepta o coaliţie cu postcomuniştii din Partidul Stîngii şi nici cu partidul naţionalist-autoritar, xenofob şi militant antimusulman, Alternativa pentru Germania (AfD). Schulz a evitat să răspundă la întrebarea dacă ar accepta o coaliţie cu post-comuniştii.

În constelaţia actuală, sondajele indică o preferinţă evidentă: 44 la sută dintre germani se pronunţă pentru menţinerea la putere a actualei coaliţii guvernamentale, compusă din creştin-democraţi şi social-democraţi. 43 la sută şi-ar dori o coaliţie creştin-democrat/liberală, iar 32 la sută una creştin-democrat/ecologistă.

 
Ascultă AICI corespondența de la Berlin