
Politică
Duel electoral televizat: Merkel-Schulz
tv_duell_ard_3-9-17.jpg

Liderii celor două mari partide populare din Germania şi candidaţi la funcţia de cancelar, Angela Merkel de la Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Martin Schulz de la Partidul Social-Democrat (SPD), au participat duminică la un duel electoral televizat. Timp de 95 de minute, cei doi candidaţi şi-au expus părerile şi ideile privind politica externă şi interna a Germaniei în caz că vor prelua conducerea viitorului guvern.
Dezbaterea moderată de doi reprezentanţi ai televiziunii publice şi doi jurnalişti ai televiziunii private s-a concentrat aproape, în exclusivitate, pe teme legate de politica externă. Discuţia a debutat cu problema migranţilor. Angela Merkel şi-a reiterat poziţia cunoscută, afirmînd că ea consideră problema refugiaţilor nu ca o ameninţare, ci ca o problemă ce trebuie rezolvată. Schulz i-a reproşat că în 2015 nu s-a consultat cu partenerii europeni, dar a admis că decizia cancelarei a fost un gest umanitar în concordanţă cu articolul 1 din constituţia Germaniei, unde se spune că „demnitatea omului este intangibilă”. Totodată, Schulz a criticat lipsa de solidaritate a unor ţări est-europene privitor la refuzul de a primi refugiaţi, exprimîndu-şi, în acest context, dezacordul că Uniunea Europeană finanţează „şosele în Ungaria, Polonia sau România”.
Cei doi candidaţi s-au pronunţat pentru combaterea fenomenului migraţionist în ţările de provenienţă.
Amîndoi au lansat critici aspre la adresa preşedintelui turc Erdoğan. Schulz s-a pronunţat pentru întreruperea negocierilor de aderare a Turciei la UE. Merkel a pledat pentru o linie ceva mai flexibilă faţă de Ankara.
Privitor la poziţia faţă de Coreea de Nord, Merkel s-a pronunţat pentru o soluţie diplomatică şi paşnică. Tot aşa şi Schulz care mizează pe negocieri. El a respins, în acelaşi timp, ameninţările războinice ale preşedintelui Trump.
Merkel şi Schulz s-au distanţat critic şi de ex-cancelarul Gerhard Schröder care a acceptat să preia posturi de răspundere în cadrul industriei energetice din Rusia.
În ceea ce priveşte tematica internă, dezbaterea s-a axat pe probleme economice, sociale, politice şi ecologice.
De-a lungul dezbaterii s-a constatat că diferenţele între cei doi candidaţi nu sînt mari. Concordanţele rezultă din faptul că economia germană este stabilă şi garantează prosperitatea populaţiei.
În finalul duelului, Merkel a declarat că în nici un caz nu va accepta o coaliţie cu postcomuniştii din Partidul Stîngii şi nici cu partidul naţionalist-autoritar, xenofob şi militant antimusulman, Alternativa pentru Germania (AfD). Schulz a evitat să răspundă la întrebarea dacă ar accepta o coaliţie cu post-comuniştii.
În constelaţia actuală, sondajele indică o preferinţă evidentă: 44 la sută dintre germani se pronunţă pentru menţinerea la putere a actualei coaliţii guvernamentale, compusă din creştin-democraţi şi social-democraţi. 43 la sută şi-ar dori o coaliţie creştin-democrat/liberală, iar 32 la sută una creştin-democrat/ecologistă.