Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victor Ponta, la RFI: O guvernare haotică. România nu poate trăi fără investiții străine

ponta.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

Victor Ponta, despre investiţii: „Este recordul negativ pentru toate guvernele, nu mai vorbim de stânga, de dreapta, într-o perioadă de creștere economică. Nici măcar nu suntem în criză”.

Fostul premier Victor Ponta critică la RFI toate măsurile controversate luate de Guvern asupra economiei.  

„Mi se pare și cred că sunt destui oameni care gândesc ca mine, că în acest an este o guvernare destul de haotică și că până la urmă ne întoarcem la lucruri greșite, la hai să luăm banii de la privat să îi dăm la stat”, afirmă deputatul Victor Ponta.

Acesta e de părere că Guvernul merge într-o direcţie greşită. Se axează numai pe cheltuieli şi uită de investiţii, care au ajuns la un record negativ.

„Este recordul negativ pentru toate guvernele, nu mai vorbim de stânga, de dreapta, într-o perioadă de creștere economică. Nici măcar nu suntem în criză”, a completat acesta.

În plus, odată cu măsuri precum split TVA, supraaccize sau contribuţii la angajat, scade şi încrederea investitorilor străini.

„România este o țară care nu poate să trăiască fără investiții străine. Noi nu avem resurse naturale precum Qatar sau Norvegia, să scoatem din pământ gaz sau petrol. Avem nevoie și în ultimii ani ne-am dezvoltat cu investiții străine, în special în zona de vest a României, dar și București, unde avem investiții străine în zona de IT, dar și în imobiliare. Un investitor nu știe nici e Tudose, nici cine e Ponta. El citește anumite declarații ale guvernului și spune că aceasta este o țară instabilă, șă se duce în altă parte” a mai spus Victor Ponta.


Reporter: Domnule Ponta, ați intrat într-un nou proiect politic social-liberal. Care sunt șansele lui de reușită?

Victor Ponta: Aceasta depinde de cum vor aprecia oamenii în perioada următoare. Avem alegeri de abia  în 2020. Pe de o parte, ideea este că, indiferent că ești de dreapta sau de stânga, există o posibilitate de a merge către o chestie modernă. PSD, acum, cu Liviu Dragnea la conducere se întoarce, cumva, spre anii `90, ani în care eram și eu pe stradă, așa cum sunt alții care au vârsta pe care o aveam eu atunci. Al doilea lucru ține de guvernare. Chiar dacă nu ești interesat de politică, chiar dacă nu votezi cu un partid sau cu altul, măsurile pe care le ia un guvern, indiferent că este de stânga, de dreapta sau de centru, te privesc, indiferent că vrei sau că nu vrei. Mi se pare și cred că sunt destui oameni care gândesc ca mine, că în acest an este o guvernare destul de haotică și că până la urmă ne întoarcem la lucruri greșite, la hai să luăm banii de la privat să îi dăm la stat, hai să ne luptăm cu pericole externe. Cred că este un lucru rău. Încercăm să oferim o alternativă. Pe piața politică, ca și pe piața economică, atunci când nu există alternativă este cel mai rău lucru.

Rep: Dumneavoastră ați fost premier, domnule Ponta. Cum vedeți ultimele modificări și alte intenții în privința Codului Fiscal? V-aș ruga, pe scurt, să îmi spuneți care este riscul la split TVA? Cum îl vedeți dumneavoastră?

V.P: Sunt două lucruri, unul de principiu și unul de practică. Principiul este că nu împarți bani pe care nu îi ai și nu cheltui mai mult decât încasezi. Am fost premier într-o perioadă de creștere economică, dar nici atunci nu erau bani pentru toate. Nu puteai să le spui oamenilor cu adevărat, cinstit, că le dublezi salariile, pensiile și în același timp, scad toate taxele. Cred că orice om, fără să facă politică, știe foarte bine, când ajunge acasă în fiecare seară și vede câți bani a încasat din salariu, cât are de cheltuit. Dacă vede că încasează din ce în ce mai puțin și cheltuie din ce în ce mai mult, își pune o problemă. Trebuie să se împrumute, trebuie să reducă anumite lucruri. Povestea din acest an, în care cresc toate salariile și pensiile de la stat, dar scad toate încasările, nu poate să funcționeze. Al doilea lucru, eu am înțeles că poți să mărești salarii, pensii, poți să faci programe sociale dacă economia merge bine și dacă mediul privat, cel care produce și plătește taxe și impozite, este mulțumit. Instabilitatea fiscală, să schimbi mereu ceva, TVA-ul spitat, nu va aduce mai mulți bani, ci va aduce mai multă birocrație, mai multe controale și mai multă supărare pentru mediul privat. (Nu trebuie) să anunți de pe o zi pe alta tot felul de creșteri, de schimbări de CAS. Eu am discutat tot timpul, am învățat și din ce am greșit noi în acea perioadă că cei care lucrează în mediul privat își doresc să nu se schimbe regulile, legile, să fie stabilitate. Anul acesta exact acest lucru nu există și se pare că asta va afecta pe toată lumea.

Rep: Unde am putea ajunge?

V.P: Ajungem la ceea ce se întâmplă deja. Eu m-am uita și pe cifre, chiar dacă cifrele în această hărmălaie din România, cu discursuri demagogice, cu televiziuni care susțin numai ce zice puterea fără să se uite pe cifre, și am văzut că pe primele șapte luni Guvernul României a încasat cu 1 mld. de lei mai puțin și a cheltuit 16 mld. de lei în plus. Asta înseamnă două lucruri. Mai multe împrumuturi pe care cineva, la un moment dat, trebuie să le dea înapoi. Cine le poate da? Fiecare dintre noi. Nu o să le dea cineva din funcție acum. Al doilea lucru presupune că la un moment dat nu vor fi bani pentru lucrurile de care avem toți nevoie. Vorbesc despre parte de investiții, despre infrastructură, despre spitale, despre școli. Nu s-a mai investit un leu în acestea.

Rep: Anul acesta foarte puțin am auzit despre investiții.

V.P: Este recordul negativ pentru toate guvernele, nu mai vorbim de stânga, de dreapta, într-o perioadă de creștere economică. Nici măcar nu suntem în criză. Se mai întâmplă un lucru. Noi sperăm ca 2019 să ne prindă ca 2009, adică să avem impresia că în fiecare zi e duminică, că totul este bine și la un moment dat, când vine perioada rea să fim total nepregătiți.

Rep: Riscăm să ajungem la perioada din 2009, atunci când au scăzut salariile în sistemul bugetar?

V.P: În mod sigur da, pentru că mergem parcă pe aceeași greșeală. Acum, când avem creștere economică cheltuim mai mult decât câștigăm. Nu există cicluri nesfârșite de creștere economică. Si când va veni momentul în care va trebui să strângem puțin cureaua nu vom avea de unde. Omul înțelept își făcea vara sanie. Noi vara nu facem nimic decât să cheltuim bani pe care nu îi avem. Uitându-mă pe buget, sunt bani care nu există, se cheltuie și se promit unor oameni care au așteptări. Este normal ca oricărui om care are o pensie, un salariu să îi placă să audă că i se va mări. Problema este ce nu îi place să audă și anume de unde se va mări. De exemplu, eu sunt cotizant la pilonul doi de pensii, ca toți cei care avem sub 45 de ani. Să știu că cineva îmi ia banii mei acum ca să îi dea altcuiva, este o decizie greșită pe termen lung.

Rep: De ce?

V.P: Pentru simplul motiv că ne uităm doar în România. Nu este o ideea doar a României, este o ideea a tuturor țărilor moderne. Faptul că sunt din ce în ce mai mulți oameni care beneficiază de pensie și din ce în ce mai puțini care cotizează este o realitate naturală. Acei bani la care eu cotizez deja de 10 ani și la care cotizează orice tânăr care se angajează astăzi sunt banii lui, nu ai guvernului. Să îi fie luați pentru ceva ce nu se știe este o mare greșeală pe termen lung.

Rep: Am tot văzut fel și fel de declarații contradictorii, chiar de la Premierul Tudose pe tema pilonului doi de pensii.

V.P: Vorbesc din poziția celui care a fost acolo, nu a celui care stă pe margine și doar critică. Ca premier, normal că nu ai cum să știi ce înseamnă toate lucrurile, dar ai obligația și posibilitatea să te interesezi. Ai un consilier căruia îi spui ca peste o oră să îți aducă o notă despre ce înseamnă pilonul doi de pensii. Asta, ca să nu vorbești prostii, ca să nu spui lucruri care nu există, despre randament la pilonul unu sau altele asemenea. Ai acest mare avantaj. Nu mulți oameni în această țară pot să pună mâna pe telefon și să spună că într-o ora să știe despre ce este vorba și să știe să le explice oamenilor mai departe. Eu cred că cele mai greșite informații și cele mai mari trăznăi despre pensii le spune ministrul muncii, care nu are noțiunile elementare. Nu mai vorbesc despre multe alte domenii, despre economie, despre finanțe. Să anunți că treci CAS-ul dintr-o parte în alta (este de neconceput). Până la urmă, orice țară, așa cum este și România, trăiește din taxele și impozitele ridicate de la mediul privat. Dacă mediul privat este bombardat în fiecare zi cu o nouă schimbare de oameni care nu știu ce înseamnă acea schimbare, lucrurile se simt deja, așa cum am spus, în încasări mai mici, cheltuieli mai mari. Sunt lucruri pe care orice om poate să înțeleagă că nu poate să țină mult timp.

Rep: Afectezaă în vreun fel aceste declarații contradictorii ale premierului și ale altor miniștri? Cum afectează?

V.P: În primul și în primul rând afectează în ceea ce privește încrederea. Și a celor care activează deja în România, care nu mai au încredere să investească pe termen lung, să ia credite de la bănci pentru că cine știe ce face guvernul, ce îi mai trece prin minte, dar și a celor a investițiilor străine. România este o țară care nu poate să trăiască fără investiții străine. Noi nu avem resurse naturale precum Qatar sau Norvegia, să scoatem din pământ gaz sau petrol. Avem nevoie și în ultimii ani ne-am dezvoltat cu investiții străine, în special în zona de vest a României, dar și București, unde avem investiții străine în zona de IT, dar și în imobiliare. Un investitor nu știe nici e Tudose, nici cine e Ponta. El citește anumite declarații ale guvernului și spune că aceasta este o țară instabilă, șă se duce în altă parte, acolo unde știe sigur că trei, cinci, zece ani nu se atinge nimeni de el, ci, dimpotrivă este sprijinit pentru banii pe care îi aduce în țară. Am reuși asta. Din 2011 încoace, chiar dacă s-au schimbat mai multe guverne, România a fost o țară stabilă. În 2017 este prima dată când nu doar că schimbăm un guvern după altul, dar schimbăm politici economice. Asta nu se vede într-o zi sau două, ci într-un an, doi, dar ne afetează pe toți, la locuri de muncă, venituri pentru partea socială, etc.

Rep: Cu accizele la carburanți, doar ce au trecut nouă luni și se revine la supraacciză. Caută în disperare Guvernul bani?

V.P: Caută bani, dar din experiența proprie vă spun că cel mai rău lucru este să promiți ceva și după aceea să îți iei vorba înapoi. Mai bine nu promiți. Dacă nu s-ar fi zis că se scoate acciza, oamenii o știau și își făceau (calculul fiecare), de la planul de afaceri al firmei, la fiecare dintre noi care merge cu mașina și știe cât este un plin de rezervor. (Nu este bine) în momentul în care anunți ceva, iar după șase, șapte luni te întorci la o mărire de două ori în două săptămâni și când mai ai și un ghinion cum este cel cu evenimentele tragice din America, din Texas, care va afecta prețul pe plan mondial la benzină, la motorină, la petrol, care implicit se va resimți și în România. Problema este când iei măsuri care afectează pe toată lumea și să vezi dacă se simte acest lucru în buget, dacă a meritat acel sacrificiu. Eu cred că nu merită. Așa este și cu TVA-ul splitat. Este o mare greșeală când te gândești că toți oamenii sunt hoți și vor să fure statul. Majoritatea covârșitoare își plătește taxele normal. Du-te tu stat și prinde-i pe cei care nu o fac. Nu gândi invers pentru că nu ai nici eficiență. Până la urmă, modul în care statul te tratează este cel mai important.