Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tensiuni în Grupul de la Vișegrad. "Cehia și Slovacia consideră că dacă nu sunt la masa europeană, pot fi în meniu"

Apropierea Cehiei și Slovaciei de nucleul dur franco-german al Uniunii Europene creează tensiuni în cadrul Grupului de la Vișegrad, relatează Politico. Jurnaliștii amintesc, printre altele, de intențiile Cehiei de a cere statut de observator la întrunirile miniștrilor de finanțe din zona euro și scot în evidență nuanțarea declarațiilor premierului slovac Fico, acum mult mai prietenoase față de partenerii din Vest.

Cehia și Slovacia înțeleg schimbările profunde de natură economică pe cale să se întâmple în Uniune, inclusiv proiectul bugetului special destinat zonei euro. Dacă nu iau parte la acest val, riscă să rămână de dinafară, explică Mihai Sebe, expert în politici europene. Tensiunile sunt vizibile, în contextul în care Ungaria și Polonia aleg să sfideze în continuare Bruxelles-ul, dar chiar și așa nu vor duce la o rupere a Grupului de la Vișegrad, adaugă la RFI Mihai Sebe: 

M.S.: Tensiunile sunt vizibile și în măsura în care analizăm turneul în Europa Centrală al președintelui Macron. Faptul că el s-a întâlnit în Austria doar cu premierii Cehiei și Slovaciei, refuzând o discuție cu cei ai Ungariei și Poloniei, arată pe de o parte o încercare a Franței de a separa acest bloc, respectiv o serie de diviziuni interne în interiorul blocului. În opinia personală, atât liderii Cehiei, cât și ai Slovaciei au început să realizeze că o apropiere de nucleul dur franco-german reprezintă în acest moment mai multe avantaje decât o poziție dură alături de Ungaria și Polonia. Nu trebuie să uităm faptul că Slovacia este deja membră a zonei euro. Cehia are strânse legături economice cu Germania, iar Ungaria și Polonia par să se profileze în interiorul UE mai degrabă ca o tabără contra-revoluționară. (...)

Rep.: Ce înseamnă în acest moment faptul că Cehia va cere statut de observator la întâlnirile miniștrilor de finanțe din zona euro?

M.S.: Aici avem de-a face cu discuțiile privind reforma Uniunii Europene, respectiv cu dorința exprimată a Franței și a Germaniei de a crea un buget separat pentru zona euro. O astfel de evoluție pare a fi inevitabilă și în măsura în care statele din regiune nu iau parte la acest val al schimbărilor vor rămâne pe dinafară. Foarte brutal spus și foarte cinic putem spune: consideră că dacă nu sunt la masă, sunt în meniu. 

(...)

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu Mihai Sebe: