Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi sancţiuni pentru Coreea de Nord, vor fi supuse votului statelor ONU săptămâna viitoare

731224dprk04_09_2017.jpg

Under-Secretary-General for Political Affairs Jeffrey Feltman briefs the Security Council on 4 September 2017 on the latest nuclear test conducted by the Democratic People's Republic of Korea (DPRK). UN Photo/Evan Schneider
Image source: 
http://www.un.org

O rezoluţie, aflată la stadiul de proiect, privind noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord va fi negociată în această săptămâna la ONU şi va fi supus la vot lunea viitoare, a anunţat ambasadoarea americană Nikki Haley, citată de AFP

State precum Franţa, Marea Britanie şi Japonia s-au arătat favorabile impunerii de noi sancţiuni.Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit luni, în sesiune de urgenţă, pentru a discuta despre cel mai recent test nuclear nord-coreean şi pentru a evoca posibilitatea unei noi runde de sancţiuni internaţionale vizând Phenianul.

Nikki Haley a declarat în şedinţă că este timpul ca ON să impună “cele mai dure măsuri posibil” regimului comunist, pentru că “destul este destul”. Ea mai atras atenţia că Phenianul “cerşeşte războiul”.

Rusia şi China pledează, în Consiliul de Securitate al ONU, pentru o soluţie diplomatică la criza nord-coreeană

Ambasadorul rus, Vassili Nebenzia, a subliniat că soluţiile militare nu pot rezolva problemele din Peninsula Coreea şi a avertizat în legătură cu “necesitatea urgentă” ca părţile să aibă “capul limpede” şi să se abţină “de la orice acţiune care ar putea duce la o escaladare a tensiunilor”.

La rândul său, China estimează că actuala criză “trebuie rezolvată în mod paşnic” şi a făcut un nou apel la dialog.

Regimul nord-coreean a anunţat că a testat cu succes o nouă bombă cu hidrogen, proiectată pentru a fi ataşată de noile rachete balistice intercontinentale testate în ultimele luni de către Phenian.

În acest sens, televiziunea de stat de la Phenian a transmis că detonarea unei bombe cu hidrogen a fost ordonată de liderul Kim Jong-un şi s-a dovedit un ”succes complet”, fiind vorba de un pas ”semnificativ” în completarea programului nuclear al Coreei de Nord.