Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Valentin Naumescu: Este clar că sub Erdogan Turcia nu va adera la UE

turcia.jpg

Image source: 
RFI

"Relațiile turco-germane s-au deteriorat treptat, dar continuu în ultimii ani.  Au fost mai multe crize ale relațiilor dintre Ankara și guvernele vest-europene, iar executivele din Olanda și Austria au fost chiar mai vehemente. Acum suntem, însă în plină campanie electorală în Germania și a venit rândul Berlinului să înăsprească tonul" - spune la RFI Valentin Naumescu, expert în politică externă și conferențiar al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Acțiunile autorităților turce fac 'imposibilă' aderarea acestui stat la Uniunea Europeană a estimat executivul european, după ce cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a cerut suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la UE.

La rândul său  ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, a declarat că orice discuție despre oprirea negocierilor țării sale subminează Europa, reprezentând un "atac asupra principiilor fondatoare", informează Reuters.

Totuși sefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, a afirmat că dialogul cu Turcia nu a fost oprit. Reacția aceasta vine la o zi după după ce principalii candidați la funcția de cancelar al Germaniei, într-o dezbatere televizată, au iritat Ankara prin comentarii aspre împotriva aderării Turciei la UE

Profesorul Valentin Naumescu și analist de politică externă spune la RFI, că aceste declarații care adâncesc relațiile în răcire dintre cele două entități se vor calma după scrutinul din Germania, iar un ton conciliant este în interesul tuturor părților în actualul context internațional.