Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump oprește programul lui Obama care apăra de expulzare sute de mii de tineri imigranţi fără acte

trump.jpg

REUTERS/Kevin Lamarque

Administrația Donald Trump a anunțat marți că pune capăt programului, instituit în timpul mandatului fostului președinte Barack Obama, care le permitea imigranților ajunși în țară ca minori să nu fie expulzați din Statele Unite ale Americii, notează AFP.

De marţi nu va mai fi examinată vreo nouă cerere, a anunţat secretarul Justiţiei Jeff Sessions. Situaţia celor care beneficiază deja de acest statut, cunoscuţi sub numele de ”visători” (”dreamers” în engleză), totuși nu va fi afectată până la data de 5 martie 2018. Administraţia americană acordă acest termen de şase luni Congresului să legifereze pe această temă. Un compromis în Congres cu privire la acest subiect, care creează disensiuni la Washington de ani de zile, pare însă departe să fie asigurat.

Programul DACA a fost înființat în 2012 de președintele Obama cu scopul de a-i scoate la lumină pe copiii sosiți ilegal în SUA împreună cu părinții lor. Aproximativ 800.000 de persoane au beneficiat de acest program, care îi proteja pe participanți de expulzare și le permitea să studieze sau să lucreze în Statele Unite.