Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: UK va pune capăt libertății de mișcare după 2019 (Guardian)

imigratie_uk.jpg

Punct de trecere a frontierei în Marea Britanie
Regulile de imigrație în Marea Britanie nu se vor schimba înainte de ieșirea din UE
Image source: 
Reuters

Marea Britanie va pune capăt libertății de mișcare a forței de muncă din Uniunea Europeană imediat după ieșirea din UE în martie 2019, potrivit unor propuneri ale ministerului de interne divulgate de cotidianul londonez Guardian. Restricțiile sunt menite să reducă imigrația forței de muncă cu joasă calificare.

ACTUALIZARE: Michael Fallon, ministrul Apărării britanic, a confirmat informațiile publicate de The Guardian. Marea Britanie va promova o politică echilibrată în domeniul imigrației după ce va părăsi Uniunea Europeană, căutând să atragă lucrători înalt calificați și să reducă în același timp numărul general de imigranți, a declarat Fallon pentru SkyNews.

''Dorim să atragem în această țară oameni cu înaltă calificare ce doresc să vină aici și să aibă o contribuție la societatea noastră, nu să închidem ușa. În egală măsură, trebuie să ne asigurăm că firmele britanice sunt pregătite să instruiască lucrători britanici. Opinia publică a afirmat foarte clar că nu dorește ca imigrația să fie stopată, ci să fie ținută sub control în mod adecvat'', a declarat ministrul britanic.

...................................................................................................

Documentul de 82 de pagini datat august 2017,detailează pentru prima oară măsurile propuse pentru a controla fluxul migrator provenit din statele UE.

"În mod explicit, aceasta înseamnă că, pentru a fi considerată valoroasă pentru întreaga țară, imigrația ar trebui să beneficieze nu numai migranților înșiși, ci și să-i facă pe rezidenții deja prezenți mai prosperi" se spune în documentul divulgat de Guardian.

Una dintre măsurile propuse este limitarea la doi ani a rezidenței pentru noii migranți din UE de joasă calificare, în timp ce cei cu calificare mai înaltă ar beneficii de permise de lucru pe trei până la cinci ani. 

Documentul prevede o introducere treptată a noului sistem, care ar pune restricții severe a depturilor noilor veniți de a-și aduce membri de familie în Marea Britanie.

Toți cetățenii UE ar trebui să prezinte pașapoarte și nu cărți de identitate la punctele de intrare în Regatul Unit, iar documentul prevede permise tempoare biometrice pentru cetățenii care stau mai mult de trei până la șase luni, .

Membrii de familie ce se pot alătura noului migrant sunt membrii direcți cum ar fi partenerul și copiii, iar pentru cei care vor să-și reîntregească familia din afara UE trebuie dovada unui venit de peste 18600 de lire pe an.

În documentul divulgat de Guardian se vorbește și de introducerea controalelor de către angajatori a dreptului de a lucra în Marea Britanie a celor noi veniți din UE și se menționează preferința angajatorlor pentru cetățeni britanici.  

Acest plan a fost prezentat miniștrilor și potrivit realtărilor a provocat deja disensiuni între membrii cabinetului. 

De asemenea proiectul va face și subiectul negocierilor cu UE, care trebuie să decidă și statutul celor 3,5 milioane de cetățeni UE deja aflați în Marea Britanie și a celui peste un milion de cetățeni britanici aflați în UE.