Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Claudiu Năsui la RFI, despre situația de la Apărare: O adevărată bombă pentru reputația României

nasui.jpg

Image source: 
www.facebook.com/pg/ClaudiuNasuiUSR

Claudiu Năsui: ”Când mai vedem și un minister care spune clar că nu are bani să plătească salarii, lucru care este o premieră în istoria României de 27 de ani, când vedem lucrurile acestea nu putem să zicem decât fie că premierul minte cu nonșalanță sau că nu înțelege ce se întâmplă pe teren, nu știe situația reală”.

Deputatul USR, Claudiu Năsui, membru al Comisie de Buget Finanțe din Camera Deputaților, afirmă la RFI că situația de la Ministerul Apărării reprezintă o ”adevărată bombă pentru reputația României.

În opinia sa, statul se confruntă cu o gravă criză de bani, iar acest lucru se vede prin faptul că militarii își primesc salariile eșalonat, prin creșterile de taxe sau prin TVA defalcat.

Este o premieră în istoria României de 27 de ani încoace când un minister spune clar că nu are bani pentru salarii, a precizat Claudiu Năsui la RFI.

”Dacă ne uităm la comunicatul de presă dat de Ministerul Apărării care mi se pare că este o adevărată bombă pentru reputația României în momentul acesta, vedem că se spune că se mizează pe această rectificare să se întâmple în septembrie, pentru că altfel nu o să aibă cum să facă plata. Deja plata se face eșalonat, zic ei, și plata contribuțiilor și a impozitelor. Deci altfel, un lucru obligatoriu de plătit – contribuțiile pentru asigurări sociale – un angajator privat dacă nu ar plăti aceste contribuții ar fi vinovat de o infracțiune, că este vorba de niște bani pe care, de fapt, îi plătește salariatul, îi plătește angajatorul în contul salariatului. Vedem cât de greu le este acum pentru plata acestor lucruri. Practic, oricât întârzie mai mult, nu fac decât să-și agraveze situația și realitatea este că această criza de bani pe care o are statul acum în plină creștere economică este reală. Degeaba ne spune dl Tudose și ne dă o imagine foarte bună a economiei, zice că toate lucrurile merg bine și de fapt suntem dezinformați. Lucrurile acestea sunt trădate la nivelul acțiunii. Vedem cum Guvernul crește taxe își dorește să introducă noi modalități de TVA, acest TVA defalcat – sunt acțiuni care arată o criză de bani. Și când mai vedem și un minister care spune clar că nu are bani să plătească salarii, lucru care, repet, este o premieră în istoria României de 27 de ani, când vedem lucrurile acestea nu putem să zicem decât fie că premierul minte cu nonșalanță sau că nu înțelege ce se întâmplă pe teren, nu știe situația reală”, a spus deputatul USR.

Claudiu Năsui a amintit la RFI că la începutul anului că inclusiv Curtea de Conturi a avertizat că ar fi bani pentru salarii pentru aproximativ 10 luni.

”Creșterea costului lunar cu salariile care au fost introduse prin amendamente anul acesta la diverse OUG-uri care s-au dat anii trecuți și prin legea salarizării unitare care a venit este, după estimările noastre, o dublare a costului cu salariile și soldele militarilor. Și atunci, evident că niciun buget care deja era făcut pe genunchi, deja a fost criticat și la începutul anului, Curtea de Conturi a anunțat chiar de la începutul anului, când au fost dezbaterile pe buget, că estimează că sunt bani de salarii pentru 10 luni. Mai ales în contextul și acestor creșteri de salarii, aici, eu îi înțeleg pe oamenii de acolo care sunt prinși între ciocan și nicovală. Pe de o parte au comanda politică să facă tot felul de creșteri, pe de altă parte au realitatea bugetară a faptului că nu au bani în conturi. Și atunci, evident că trebuie să cârpească situația și la un moment dat lucrul acesta va plesni, dacă nu a plesnit deja”, a adăugat Claudiu Năsui.

În aceste condiții, rămâne de văzut dacă Guvernul va mai respecta și bugetul Apărării de 2% din PIB.

”La începutul anului au fost crescute investițiile pentru armată și sunt investiții care, vedem și cu dezbaterile pentru rachetele Patriot și pentru alte echipamente militare, erau nevoie de ele. Ei, acum singura șansă care există ca să se plătească aceste salarii e să se taie din alte părți – fie de la alte ministere, fie de la alte capitole. Lucru pe care ministerele nu-l pot face. Ele nu au dreptul să transfere bani de la un titlu la altul sau de la un capitol la altul, asta trebuie făcut prin legea bugetului sau prin modificările ei. În momentul acesta, ce estimez eu că se va întâmpla este încă o tăiere masivă de la capitolul investiții, pentru că ele, până la urmă, vor fi considerate politic mai puțin importante decât plata soldelor sau plata salariilor. Și vorbim de această întârziere de plată tocmai la începutul anului școlar. Deci vorbim despre oameni care sunt prinși în teatre de operațiuni, cum ar fi Afganistanul, care ei nu au nevoie de bani acolo, familiile lor aici au nevoie de bani. Începe anul școlar și probabil au cheltuieli aici. Și care aveau totuși o siguranță financiară a faptului că o să-și primească salariile la timp ca și până acum. Ei bine, lucrul acesta este periclitat. Toate fricile și toate temerile că criza de bani există și este reală, în momentul acesta încep să se confirme”, a mai spus deputatul USR.

Claudiu Năsui a contrazis inclusiv anunțul Ministerului Finanțelor, potrivit căruia nu sunt dificultăți cu plata salariilor.

”Atunci cum să explicăm comunicatul de la Ministerul Apărării, unde era dl Țuțuianu, deci nu vorbim despre un critic al domnului Dragnea sau de cineva care a vrut să facă rău Guvernului, cum explicăm că plata se va face totuși eșalonat altfel decât prin faptul că nu sunt bani și cum explicăm setea de bani a Guvernului în perioadă de creștere economică. Deci aici vedem declarații care sunt contrazise de fapte, de acțiuni. Criza de bani se vede într-o îndatorare a statului român care crește foarte mult”.

 

 
Deputatul USR, Claudiu Năsui