Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Miniștrii europeni ai apărării și “lecția cibernetică”

Miniștrii apărării din Uniunea Europeană au participat joi la o simulare de război cibernetic. Exercițiul, în premieră la acest nivel, a avut loc loc în Estonia: scenariul cărora miniștrii au trebuit să-i răspundă a presupus sabotarea unei misiuni navale europene în Marea Mediterană, prin blocarea centrelor de comandă și discreditarea operațiunilor pe rețelele de socializare.

Fenomenul provoacă deja de ceva vreme îngrijorare: NATO a recunoscut  recent ciberspațiul ca domeniu militar și a transmis că atacurile cibernetice suficient de grave pot declanșa clauza de apărare colectivă a Alianței. În paralel, Uniunea Europeană e așteptată cu un plan revizuit de apărare cibernetică. 

Asemenea acțiuni, precum simularea din Estonia, sunt cu atât mai importante cu cât frecvența și amploarea atacurilor cibernetice sunt într-o continuă creștere, spune la RFI analistul militar Cornel Codiță. Este, în egală măsură, un exercițiu de imagine și o încercare de a responsabiliza decidentul politic, explică analistul: 

"Publicul larg știe mai puțin și poate că nu e rău să știe. Deci este un exercițiu de imagine, fără îndoială. Un alt doilea etaj: este un exercițiu făcut tocmai pentru a sensibiliza nivelele politice de decizie. Nu se așteaptă nimeni ca miniștrii apărării să fie în stare să găsească soluții la problemele atacurilor cibernetice. Dra faptul că sunt puși în situația de a vedea cum se generează un asemenea fenomen, cât de repede se răspândesc consecințele unui atac cibernetic, ce tipuri de efecte se instalează...Pentru ei este dacă vreți un pic de școală ca să înțeleagă mai bine ceva asupra căruia trebuie să decidă."

 
Asculta AICI interviul integral: