
Politică
Relația Madrid - Barcelona la cote maxime de tensiune. Catalonia declanșează războiul legislativ al secesionismului
estelada_humana_a_manresa.jpg

Miercuri seara, după publicarea textului legislativ în Monitorul Oficial al Camerei Catalane, membrii Consiliul Executiv, cu Carles Puigdemont în frunte, au semnat decretul de convocare a plebiscitului care va avea loc în data de 1 octombrie și decretul privind măsurile complementare, necesare organizării consultării populare. Textul decretului subliniază faptul că, la propunerea tuturor membrilor executivului, se hotărăște organizarea unui referendum în prima zi a lunii viitoare în care catalanii vor fi întrebați dacă doresc ca această regiune, Catalonia , ”să devină un stat independent organizat sub forma unei republici”.
Imediat după semnarea decretului Puigdemont a transmis catalanilor cu o atitudine solemnă un mesaj în care spunea: ”Ordon tuturor cetățenilor vizați să coopereze pentru respectarea acestei legi, iar instanțelor și autorităților competente să o pună în aplicare”. Mesajul a fost transmis de asemenea de o formă personalizată primarilor catalani, pentru a le cere să facă toate eforturile necesare pentru a facilita organizarea consultării secesioniste.
Cu o atitudine de vizibilă iritare, Madridul nu a întârziat să reacționeze, iar Mariano Rajoy a început să ia primele măsuri pentru a împiedica desfășurarea procesului secesionist. În cursul dimineții premierul spaniol a convocat Consiliul de Stat și o reuniune extraordinară a Consiliului de Miniștri în cadrul căreia s-a hotărât luarea unor prime măsuri pentru a paraliza referendumul catalan.
Într-o conferință de presă desfășurată cu puțin timp în urmă, premierul Mariano Rajoy și-a asigurat asistența că nu va permite organizarea plebiscitului, atât timp cât va fi seful executivului de la Madrid. El a anunțat că s-a hotărât deja înaintarea unui recurs în fața Curții Constituționale pentru a contesta legile referendumului adoptate miercuri seara de către Parlamentul de la Barcelona și că a cerut, de asemenea, suspendarea din funcție a președintelui catalan Carles Puigdemont și a tuturor oficialilor locali implicați în organizarea referendumului. În aceeași direcție a acționat și procuror general al Spaniei, José Manuel Maza, care a anunțat încă din cursul dimineții că a declanșat acțiuni legale împotriva, citez; ”acțiunilor criminale” ale membrilor guvernului din Catalonia pentru convocarea referendumului pe care el îl consideră ca fiind ilegal.
Astăzi Parlamentul Catalán continuă să fie scenariul dezbaterii unei alt controversat text de lege, aşa numita ”Lege a Tranziției” care ar trebui să ţină loc de constituție noii Republici Independente Catalonia, în cazul în care rezultatul plebiscitului ar fi favorabil secesiunii. Conform acestei propuneri legislative, noul stat catalan va fi o republică în care se vor folosi trei limbi oficiale, catalană, spaniolă și occitană, iar toţi cetățenii spanioli aflaţi în această regiune înainte de 1 ianuarie 2016 vor primi cetățenie catalană, care va fi compatibilă cu cea spaniolă. Cetățenie pe care o vor primii de asemenea toate persoanele care au avut reședința stabilită în Catalonia în ultimii 5 ani. Tot conform acestei constituții provizorii, nu va mai fi recunoscută jurisdicția armatei spaniole pe teritoriul noii republici, iar viitorul președinte va fi actualul sef al executivului regional, Carles Puigdemont.