Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea achizițiilor publice: PSD și UDMR vor eliminarea criteriului celui mai mic preț

​Inițiatorii proiectului vor ca lucrările publice şi cumpărăturile să fie făcute în baza celui mai bun raport preţ-calitate, pentru că cetăţenii "merită produsele cele mai bune", care nu sunt neapărat şi cele mai ieftine.

PSD și UDMR vor să modifice legea achizițiilor publice - prin eliminarea criteriului celui mai mic preț la stabilirea câștigătorului unei licitații.

 Aleșii celor două partide, în frunte cu liderul Kelemen Hunor, au depus un proiect de lege la Parlament.

Motivul invocat de inițiatori: cetățenii merită produsele cele mai bune. În proiect se propune și eliminarea prevederii care obligă introducerea în SEAP achiziţiile cu o valoare mai mică de 10.000 lei.

Inițiatorii proiectului de la PSD și UDMR vor ca lucrările publice şi cumpărăturile să fie făcute în baza celui mai bun raport preţ-calitate, pentru că cetăţenii "merită produsele cele mai bune", care nu sunt neapărat şi cele mai ieftine.

UDMR și PSD spun că trebuie renunţat la ideea că banii publici sunt cel mai bine utilizaţi dacă se achiziţionează bunuri şi servicii la preţurile cele mai mici.

Ei dau ca exemplu lucrările "complexe" şi investiţiile "majore", care s-au dovedit a fi mai costisitoare decât se anticipa iniţial pentru că nu a fost luată în calcul şi calitatea sau durabilitatea lor.

În locul criteriului preţului cel mai scăzut, UDMR şi PSD propun introducerea unui nou criteriu, cel al "rentabilităţii", iar criteriul celui mai bun raport calitate-preţ sau calitate-cost, prezent şi în actuala legislaţie, este folosit drept criteriu principal.

O altă modificare propusă este ca achiziţiile directe sub valoarea de 10.000 de lei nici măcar să nu mai fie introduse în sistemul public electronic - SEAP. Astfel, ele vor putea fi făcute doar pe baza unor documente justificative întocmite de autorităţi, şi nu vor mai putea fi accesibile publicului.

Proiectul PSD – UDMR este susținut şi de mai mulţi parlamentari ALDE, dar şi de trei parlamentari PNL: Ben-Oni Ardelean, Gavrilă Ghilea şi Corneliu Olar.