Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: dur, soft sau deloc - dezbatere aprinsă în societatea britanică

tony_blair.jpg

Tony Blair intervievat de BBC
Tony Blair susține că Marea Britanie poate rămâne în UE limitând imigrația
Sursa imaginii: 
BBC

Fostul prim ministru britanic, Tony Blair, a susținut că Marea Britanie poate rămâne în Uniunea Europeană în condițiile negocierii unor restricții în domeniul migrației forței de muncă. Criticii săi spun însă că această propunere este tardivă din partea celui care a deschis poarta imigrației masive în urmă cu 13 ani.

Blair a declarat într-un interviu la BBC că propunerile sale se referă la înăsprirea regulilor privind libera circulație a forței de muncă în UE, restrângerea accesului la beneficii sociale și aplicarea unei "frâne de urgență" asupra migrației din UE în anumite sectoare. 

"Brexit e o diversiune, nu o soluție, la problemele pe care le are țara în acest moment", a spus Blair. "Dacă nu devine evident că oamenii încep să aibă dubii cu privire la Brexit, acesta va avea loc. Ar trebui să prezentăm cazul nostru oamenilor, poate vor asculta. În caz contrar, accept, Brexit va merge înainte", a adăugat el.

Propunerile făcute de Blair provin dintr-un raport întocmit de think-tank-ul înființat de el, Institutul pentru Schimbare Globală și are ca principale puncte:

  • Înregistrarea obligatorie a migranților UE la sosirea în UK la lucru sau studii așa cum se întâmplă în alte țări, ca Belgia, de pildă;
  • Obligativitatea ca migranții să prezinte dovezi că au oferte de lucru confirmate de angajatori;
  • Interzicerea șederii în UK a cetățenilor din UE dacă nu au permisiunea de a închiria o locuință, de a deschide un cont bancar sau acces la beneficii sociale;
  • Restrângerea accesului la servicii medicale gratuite pentru migranții inactivi din punct de vedere social;
  • Acordarea permisiunii universităților britanice de a cere taxe mai mare studenților UE decât celor britanici.

Blair, care a fost prim ministru între 1997 și 2007 a fost acela care a decis deschiderea pieței muncii pentru cetățenii celor opt state foste comuniste care au aderat la UE în 2004 încă din primul moment, spre dosebire de țări ca Germania sau Franța, ceea ce a dus la o imigrație masivă din aceste țări mai ales Polonia.

Fostul premier și lider al Partidului Laburist a spus că situația atunci era alta și că în 2007, anul declanșării crizei financiare, această migrație s-ar fi dovedit benefică pentru Marea Britanie.

Șah tridimensional

Intervenția lui Blair nu a găsit un ecou pozitiv. Ministrul apărării din Partidul Conservator, Michael Fallon, a declarat la BBC că această "epifanie" e foarte tardivă și că la fiecare scrutin alegătorii au cerut măsuri mai stricte de control al migrației.

Zeci de mii de persoane au demonstrat la Londra împotriva Brexit

Până și un Conservator pro-european ca fostul ministru de finanțe, Kenneth Clarke, a spus că a gândi că Marea Britanie poate rămâne în UE este lipsit de speranță având în vedere starea de spirit din țară.

Este drept că sâmbătă 9 septembrie zeci de mii de persoane au demonstrat la Londra cerând ca Marea Britanie să rămână în UE, iar la concertul final al stagiunii filarmonice BBC Proms au fost fluturate mii de drapele ale UE, dar sondajele de opinie arată că situația nu s-a schimbat prea mult față de referendumul din 23 iunie 2016 când electoratul a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE.

Când vine vorba de tipul de Brexit, dur sau soft, aici situația se nuanțează. Divulgarea de către cotidianul The Guardian a unui plan al ministerului de interne privind restricționarea migrației după martie 2019 la ieșirea din UE a provocat reacții negative din partea lumii afacerilor, îngrijorată de efectul asupra recrutării în unele sectoare cheie ale economiei.

Pe de altă parte, tipul de Brexit nu depinde numai de clasa politică și opinia publică din Marea Britanie, ci și de negocierile UK - UE, nu în ultimul rând cu privire la statutul cetățenilor europeni din Regatul Unit și al celor britanici din Europa. 

La ora actuală tipul de Brexit este la fel de incert, dacă nu chiar mai incert decât pe 29 martie 2017, atunci când premierul Theresa May a invocat articolul 50 al Tratatului de la Lisabona care a declanșat acest proces calificat în mod foarte elocvent "șah tridimensiomal". 

 
Ascultați relatarea coresondentului RFI la Londra, Petru CLEJ