Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU solicită o anchetă în Venezuela, pentru posibile crime împotriva umanității

venezu.jpg

Image source: 
pixabay.com

Organizația Națiunilor Unite solicită o anchetă ce ar urma să vizeze posibile crime împotriva umanității, comise în Venezuela. 

”Îndemn Consiliul să lanseze o anchetă internaţională cu privire la încălcări ale drepturilor omului în Venezuela”, a declarat  Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, chiar la debutul celei de-a 36-a sesiuni. Există  indicii că forța în exces folosită împotriva demonstranților ar fi putut duce la crime împotriva umanității, mai ales că un raport recent ONU denunța voința politică de reprimare o oricăror critici la adresa regimului. S-ar încerca inclusiv insuflarea fricii în populație, tot pentru a suprima protestele la adresa felului în care președintele Nicolas Maduro conduce țara, au atras atenția experții. 

Există temeri că tensiunile ar putea să crească și mai mult, mai ales că regimul continuă  să dezmembreze instituții democratice și să-și numească oameni în poziții cheie. Venezuelei, membru în Consiliul Drepturilor Omului, i se cere să apere valorile fundamentale și să arate transparență, după ce autoritățile au refuzat accesul anchetatorilor ONU. Ar urma ca în perioada următoare să fie intervievate victime, familiile lor, dar și martori sau reprezentanți ai societății civile. 

Peste 120 de oameni au murit în acest an, de la intensificarea manifestațiilor, în Venezuela, stat dependent de exporturile de petrol, afectat o gravă criză economică.