Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Roxana Wring, consilier general USR: Catedrala Neamului nu este o prioritate pentru Bucureşti

roxana_wring_consilier_general_usr_catedrala_neamului.jpg

Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Bucureştiul putea avea o catedrală în genul Sagrada Familia, în schimb se va alege doar cu un imobil foarte mare. Iată ce declară la RFI preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, care critică decizia Consiliului General de a aloca un milion de euro pentru lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului. Consilierul general spune că necesităţile Capitalei ar trebui prioritizate.

În opinia consilierului Roxana Wring, finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului de către Primăria Capitalei “nu reprezintă o prioritate pentru administrarea Bucureştiului. Aşa cum toţi am observat, a început anul şcolar şi deja nu se mai poate circula pe principalele artere ale oraşului. Deja, doamna Firea a alocat în august 2016 15 milioane de lei, în bugetul din 2017 erau prevăzute 15 milioane de lei pentru Catedrala Neamului şi acum deja se vine cu o altă cerere, o altă alocare bugetară de încă un milion”.

Preşedintele USR Bucureşti cere prioritizarea necesităţilor Capitalei: “În acest timp, doamna Firea ne-a promis benzi unice, ştim ce s-a întâmplat în iunie, când a fost testată prima bandă unică, ea a fost eliminată după nici o zi. Ne-a promis piste de biciclete, acestea deocamdată nu s-au materializat, în schimb, voucherele pe care Primăria cu atâta generozitate le-a dat bucureştenilor unele dintre ele au început să apară pe OLX şi să creeze ceea ce noi am anticipat, o piaţă neagră a voucherelor de biciclete. Priorităţile Capitalei, investiţiile în infrastructura Capitalei, în şcoli, în spitale sunt lăsate la o parte şi cheltuim bani pe lucruri pe care cetăţenii nu le consideră, în opinia mea, prioritare”.

 

“Bucureştiul nu merge pe drumul unei metropole europene moderne”

 

Roxana Wring afirmă că primarul Gabriela Firea nu-şi respectă promisiunile din campanie: “Doamna primar general Firea a fost aleasă cu un program. Până acum, acest program nu a fost îndeplinit în nici un fel. Traficul este mai rău, aspectul oraşului, tot ce înseamnă spaţii publice, spitalele în continuare necesită investiţii, numirile sunt toate politizate, nu avansăm în ceea ce ar însemna drumul Bucureştiului spre o metropolă europeană modernă”.

Consilierul general crede că în loc ca Bucureştiul să aibă o catedrală în genul Sagrada Familia, se va alege doar cu o clădire foarte mare: “Personal, atunci când proiectul de arhitectură a fost adoptat, nu am fost unul dintre susţinători, pentru că nu mi s-a părut că din punct de vedere arhitectural adaugă ceva la valoarea acestui oraş. Este o arhitectură lipsită de interes, o recreere a unui stil deja depăşit. Dacă tot cheltuiam atât de mulţi bani, am fi putut să alegem măcar ceva care să fie echivalentul Sagradei Familia, de exemplu, de ce nu? Bucureştiul merită şi el astfel de monumente de arhitectură. În schimb, ne-am ales cu un imobil care este foarte mare, cam atâta pot să spun din punct de vedere arhitectural”.