Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Juncker revine la ideea "convențiilor democratice"

p035173000502-756116.jpg

Juncker SOTEU 2017
Jean-Claude Juncker propune o UE post Brexit "mai democratica"
Sursa imaginii: 
@European Communities

In discursul său cheie despre starea Uniunii, miercuri 13 septembrie la Strasbourg, Jean-Claude Juncker a propus organizarea unor convenții democratice și a anunțat că nu-și va continua mandatul după 2019. El vrea o UE care să reconcilieze mai multe puncte de vedere, chiar dacă pe alocuri dă dreptate unor argumente neverificate. 

Jean-Claude Juncker alege o cale de mijloc între Europa mai multor viteze și un status quo.  El alege o abordare inclusivă : România și Bulgaria trebuie să adere la Spațiul Schengen, iar toate statele care au obligația să adere la zona euro s-o poată face; el a propus astfel crearea unui fond pre aderare pentru acestea.

Președintele Comisiei Europene a propus apoi organizarea unui summit special post Brexit la Sibiu, în România, în martie 2019. Acesta ar trebui să discute despre bazele unei noi Uniuni Europene, mai democratică și mai bună. “Brexit nu reprezintă viitorul Uniunii Europene”, a spus el, “și va fi regretat de Regatul Unit”.

In aceasta optică, Juncker a propus crearea unor liste transnaționale pentru alegerile europene din 2019: revine aici ideea consolidării șanselor partidelor pro europene care sunt mai departe în pierdere de popularitate.

Ideea sa nu a fost explicit susținută de liderii grupurilor politice din Parlamentul European. Acestea, cu toate că majoritatea se consideră pro europene și unite împotriva tendințelor anti democratice, sunt în competiție permanentă pentru influență și privilegii.

El a susținut ideea Președintelui francez Emmanuel Macron de a organiza convenții democratice în UE în 2018 (anul centenarului României pe care Juncker l-a amintit) , dar uită sau vrea să uite că ultima convenție democratică a UE a fost un fiasco din toate punctele de vedere. Macron a sesizat ocazia și i-a mulțumit în direct, pe Twitter.

Iar Juncker vrea să creeze un oarecare consens în Europe celor 27, din care Londra se va retrage. In acest sens, el le dă dreptate tuturor. Franța poate deci continua a-și închide piața de munca (problema muncitorilor detașați din est), iar Slovacia are dreptate în a contesta calitatea alimentelor vândute în est. Niciuna dintre acestea nu a fost însă cu adevărat analizată la Bruxelles.

In fine, Juncker a propus crearea unei Agenții Europene pentru securitatea informatică , o structură suplimentară care nu doar că ar putea fi utilă, dar ar putea fi găzduită de unul din statele UE care nu posedă încă nicio agenție.

Juncker a mizat mult pe acest discurs, primit în general cu căldură. Mulți prevăzuseră un discurs îndrăzneț, dar în același timp riscant pentru imaginea și cariera lui Juncker. Acesta risca să fie acum perceput ca Președintele Comisiei Europene care a destrămat Europa fiindcă a reușit doar alungarea Regatului Unit din UE.

Dar Juncker și-a anunțat acum sfârșitul carierei la Bruxelles după alegerile europene din 2019. El a propus ca sistemul de alegeri transparente pentru șefia Comisiei Europene, sistem aplicat doar în 2014, să fie continuat, însă el nu va fi candidat.