Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igor Dodon amenință cu un referendum privind vectorul extern al R.Moldova

dodon_poza.jpg

Igor Dodon
Igor Dodon
Image source: 
Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

Președintele moldovean, Igor Dodon critică dur inițiativa Partidului Democrat privind modificarea Constituției prin introducerea sintagmei ”integrare europeană” ca orientare strategică a R.Moldova.

Dodon spune că va iniția un referendum consultativ privind vectorul geopolitic extern al țării, dacă deputații moldoveni nu vor renunța la inițiativa PD. Împotriva modificării Constituției s-au pronunțat și socialiștii, dar și liberalii. Între timp, partidele neparlamentare de la Chișinău anunță un nou miting împotriva guvernării.

Într-o conferință de presă, susțină miercuri la Chișinău, șeful statului, Igor Dodon a ținut să precizeze că vectorul politic extern al unei țări este decis de popor și nu de vreun partid politic în parte. În cazul în care deputații din majoritatea parlamentară vor insista să modifice Constituția așa cum își dorește Partidul Democrat, Dodon afirmă că va face uz de toate pârghiile posibile pentru a bloca aceste acțiuni.

Vectorul geopolitic îl hotărăște poporul la referendum. În situația în care Partidul Democrat va insista pe această abordare, unica soluție va fi, conform Constituției, să inițiez un referendum consultativ privind vectorul geopolitic extern. Și credeți-mă, lumea nu va vota pentru Uniunea Europeană”, a mai spus Dodon. 

Cei care au distrus vectorul integrării europene timp de opt ani de zile, acum încearcă să fie mai catolici decât Papa de la Roma”. „Voi credeți că lucrul ăsta vă va ajuta? Credeți că dacă strigați integrare europeană la toate colțurile și puneți în Constituție, oamenii vor avea mai multă încredere în voi? Am discutat acest subiect cu noul ambasador al UE la Chișinău. Ei nu se cumpără cu toate variantele astea a voastre”, a declarat șeful statului.

Președintele țării a venit cu un mesaj și pentru Uniunea Europeană: „Oare veți permite din nou să-și bată joc de simbolurile europene? Dacă o faceți și pe asta, să nu întrebați de ce oamenii nu au încredere în UE”.

Vlad Plahotniuc: ”Toată lumea să înţeleagă clar că direcţia pe care mergem este integrarea europeană

Potrivit Partidului Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, „integrarea europeană este o prioritate strategică a R.Moldova, iar acest lucru trebuie consfinţit în Constituţia ţării”. Deputații moldoveni urmează să discute în viitorul apropiat un proiect privind modificarea Constituției, elaborat de reprezentanții Partidului Democrat. Anunțul a fost făcut, marți, de liderul PD, Vlad Plahotniuc.

Este un proiect care se discută de mai multe luni în interiorul partidului şi porneşte de la o hotărâre a Curţii Constituţionale din 9 septembrie 2014. Facem acest lucru pentru că ne dorim ca toată lumea să înţeleagă clar că direcţia pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituţiile statului să acţioneze doar pe această direcţie, indiferent de schimbările politice care au loc în viitor sau de interesele unor persoane”, a punctat Vlad Plahotniuc. El a subliniat că vor exista consultări în perioada următoare pentru a se găsi ”formula cea mai bună”. 

Socialiștii condamnă ”categoric” inițiativa Partidului Democrat

Pe de altă parte, Partidul Socialiștilor califică inițiativele PD ”drept batjocură față de Constituție, atentare la bazele statalității și suveranității țării”.

Considerăm absolut inadecvată orice intervenție în textul Legii fundamentale, care nu a fost dezbătută cu publicul, nu are un sprijin larg din partea poporului și a majorității absolute a Parlamentului. Vectorul strategic al dezvoltării țării poate și trebuie să fie determinat doar de poporul Moldovei printr-un referendum național. Aceste schimbări nu pot fi impuse poporului de către un partid care a câștigat puțin mai mult de 15% în alegerile parlamentare și s-a clasat doar pe locul patru în aceste alegeri”, se arată într-o declarație a Partidului Socialiștilor din Moldova.

Partidul Socialiștilor declară angajamentul față de cursul privind aderarea Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică. Doar acest curs este capabil să asigure restaurarea economiei țării, reducerea prețurilor la resursele energetice pentru Moldova și revenirea produselor moldovenești pe piețele tradiționale. Pentru acest curs, potrivit tuturor sondajelor de opinie publică, pledează majoritatea cetățenilor țării”, afirmă socialiștii.

Mihai Ghimpu: Inițiativa democraților nu va avea nici un efect

Și liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu s-a arătat deranjat de inițiativa colegilor democrați privind introducerea sintagmei ”integrare europeană” ca orientare strategică a țării în Constituția R.Moldova . În cadrul emisiunii „Important” de la  TVC21, președintele PL a declarat că ar trebui făcută integrarea în NATO apoi în UE. „Noi propunem integrarea în Uniunea Europeană prin unirea cu România”, a precizat Ghimpu. Nu va avea nici un efect ceea ce propun democrații. ”Iar este o joacă cu Igor Dodon, sau cu Vestul și Estul. Nicio țară nu a ajuns membru a Uniunii Europene dacă nu a fost membră NATO. Iată de ce, trebuie să fie scris în Constituție - integrarea în NATO, apoi în UE. Atunci putem discuta. Acum, pur și simplu mințim cetățenii. Din 2009 am alimentat lumea cu integrarea europeană. Nu mai merg aceste jocuri și trucuri”, susține Mihai Ghimpu.

Un nou protest antiguvernamental, duminică, 17 septembrie

Dacă nu-ți place să fii călcat în picioare, vino duminică la Parlament la 12:00″. Astfel, sunt îndemnați cetățenii să iasă în stradă, la un nou protest antiguvernamental. Inițiatorii acțiunii sunt mai multe partide de opoziție,

Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Platforma Dreptate și Adevăr, dar și Partidul Liberal Democrat. Noul protest vine după ce în luna iulie, 74 de deputați – democrați, socialiști dar și cei din grupul Leancă au votat, în lectură finală, proiectul de lege privind votul mixt.

În ţara asta, trei milioane de oameni lucrează din greu pentru ca vreo trei sute de politicieni să o ducă foarte bine. Așa se întâmplă de un sfert de secol. Pentru a-și păstra puterea, ei au pus la cale un următor furt. Au schimbat ”legea” privind sistemul de vot ca să ne fure votul. Ultima noastră putere asupra lor – votul nostru – va fi mai ușor de furat. Și-au făcut mendrele și acum așteaptă să ne liniștim, unul câte unul. Dați să le arătăm că nu e așa de simplu. Noi vrem să scăpăm de ei pașnic și democratic. Ei nu vor să plece. Va trebui să îi plecăm altfel. Dar pentru început, ne consolidăm. Veniți la Parlament. Este datoria noastră, a fiecăruia”, susțin organizatorii manifestației.

După adoptarea votului mixt în Parlamentul de la Chișinău, Partidul Popular European a venit cu o reacție dură. PPE a denunțat schimbarea sistemului electoral în R.Moldova și a condamnat faptul că parlamentarii au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția. Partidul Popular European a anunțat că solicită Comisiei Europene să sisteze finanțarea R.Moldova, dar și să revizuiască Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană..